Pienten yhteisöjen tilintarkastuksissa on tärkeää arvioida valvontaympäristöä. Se koostuu toimivan johdon sitoutumisesta eettisiin arvoihin, johdon pätevyydestä, johdon päivittäisistä toimenpiteistä ja suhtautumisesta valvontaan. Tähän kuuluu myös toimivan johdon käyttäytymisen, asennoitumisen ja toimintatapojen arviointi.
Tehtävilleen omistautunut omistaja-johtaja voi läsnäolollaan merkitä sisäiselle valvonnalle vahvuutta tai heikkoutta. Vahvuutena on, että henkilö tuntee kaikki toimintojen osa-alueet, jolloin on epätodennäköistä, että olennainen virhe jää huomaamatta. Heikkous taas liittyy henkilön taitoon ja mahdollisuuksiin ohittaa tarvittavat sisäiset kontrollit.
Sisäisen valvonta johtaa parhaimmillaankin vain kohtuulliseen varmuuteen taloudellisen raportoinnin luotettavuudessa (vrt. Satopää 2001). Sisäisen valvonnan tärkeimpiä rajoitteita ovat:
1. kaikkiin järjestelmiin liittyvä inhimillinen harkinta ja yksinkertaiset inhimilliset epäonnistumiset kuten erehdykset ja virheet,
2. sisäisen kontrollin ohittaminen kahden tai useamman henkilön sopimuksesta ja
3. toimivan johdon toimenpitein tapahtuva sisäisen kontrollin sopimaton ohittaminen (HTM-tilintarkastajat ry 2009).
LÄHTEET:
HTM-tilintarkastajat ry. Kansainvälisten tilintarkastusstandardien soveltamisohje pienten ja keskisuurten yhteisöjen tilintarkastuksiin 2009, Yliopistopaino: Helsinki
Satopää Rauno. Pienyritysten tilintarkastuskäytäntö, Tilisanomat 2001: 6, 24
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti