lauantai 16. huhtikuuta 2011

TILINTARKASTUSTUTKIMUSTEN TUTKIMUSOTTEET

Kihn ja Näsi ovat tutkineet 15 Suomessa tilintarkastusalalta laadittua väitöskirjaa. Lähes puolet (7 kpl) tilintarkastusalan väitöskirjatutkimuksista on tehty laajalla empiirisellä aineistolla ja tilastollisia analyysimenetelmiä käyttäen. Vain juuri näiden seitsemän tutkimuksen osalta tutkimusote on selkeästi määritettävissä, ja se on nomoteettinen. Muiden kahdeksan työn suhteen on tässä tutkimuksessa jouduttu tekemään tulkintaa.

Kihnin ja Näsin mielestä näyttää siltä, että erityisesti oikeusdogmaattisissa tutkimuksissa tutkimusmenetelmistä ei paljon – jos ollenkaan – kerrota. Tutkimusoteasia saattaa olla voimassaolevan lainsäädännön selvittämiseen pyrkivässä tutkimuksessa niin itsestään selvää, että sitä ei ole syytä erikseen mainita. Myös toiminta-analyyttinen tutkimusote on käytössä ja hyväksytty tilintarkastustutkimuksen parissa. Tällä tutkimusotteella on Kihnin ja Näsin tulkinnan mukaan tehty neljä väitöskirjaa. Koskisen väitöskirjasta löytyy piirteitä kolmesta eri tutkimusotteesta ja Aspholmin kahdesta eri otteesta. Ilman näitä ”multiple methodologies” –töitä käsiteanalyyttista, päätöksentekometodologista, konstruktiivista ja oikeusdogmaattista tutkimusta edustaisi vain yksi väitöskirja kutakin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaikki liiketaloustieteen tutkimusotteet ovat olleet tilintarkastustutkimuksen käytössä, mutta koska väitöskirjojen lukumäärä on edelleen melko pieni, on myös useilla tutkimusotteilla minimiedustus. Nomoteettinen tutkimusote tekee tässä poikkeuksen.

LÄHDE: Kihn, Lili & Näsi, Salme (2011). Tilintarkastusta käsittelevien väitöskirjojen tutkimusstrategiset valinnat – Aihepiiri ja tutkimusote. In: Contributions to Accounting, Auditing and Internal Control. Essays in Honour of Professor Teija Laitinen. Acta Wasaensia No. 234, 61–87. Eds Annukka Jokipii & Johanna Miettinen.

2 kommenttia:

Lasse Åkerblad kirjoitti...

Se on hyvä asia että Vaasassa ollaan löydetty oma toimialansa. Sitä ei kylläkään näy ulospäin - suoraan meitä käytännön palveluna työssä (jo)olevia tarkastajia. Tai näkyy se, usein meille tulee kyselyjä! Tehdyt tutkimukset ja opinnäytetyöt näyttävät olevan kiven alla, piilossa. Lisäksi ne tuntuvat olevan aiheiltaan kovin teoreettiset jossa "tilintarkastus" on enemmän väline, portti jonkin menetelmän soveltamiseen...

Vertaan tiedon saatavuuteen Ruotsin tilanteeseen: Lähes satatuhatta opinnäytetyötä josta yli kuusisataa käsittelee tilintarkastusta on suoraan netissa saatavana (uppsatser.se).

Kun Ruotsi voitti mukautettu-tilintarkastuskertomus-kilpailun 17-5, niin olisi siinä itse opetuksellakin merkityksensä lopputulemaan?

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Olen samaa mieltä, että Vaasan tutkimustuloksia ei todellakaan löydy netistä. Turun kauppakorkeakoulussa tilintarkastuksen tutkimustyö on ollut aina sivuraiteilla. (60 vuodessa yhteensä kaksi lisensiaattitutkimusta) Graduaiheiksi tilintarkastusteemoja on kelpuutettu ehkä pitkin hampain.

Omalta osaltani pyrin oman päätutkimukseni kaivamaan nettiin lähitulevaisuudessa.