Kreikkaa on uhannut viime ajat hallitsematon maksukyvyttömyys. Euroopan unioni (EU) ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ovat väläytelleet tukea, jolla maksukyvyttömyyttä voitaisiin lykätä.
EU ja IMF ovat vaatineet kuitenkin Kreikalta sellaisia säästöjä, jotka ovat saaneet kansan rientämään kaduille mielenosoituksiin. Kreikkalaiset eivät ymmärrä nopeasti toteutettavia leikkauksia, joilla uskotaan vuosikymmenien aikana syntyneiden velkojen hoitaantuvan. Kreikkalaisten kannalta ainoa pelastus olisi devalvaatio, jonka he voisivat (huomaamattaan) hyväksyä. Tämä edellyttäisi tietenkin, että Saksa kannustaisi Kreikan pois eurokerhosta. Sitten Kreikka päätyisi 35 prosentin devalvaatioon, jonka jälkeen valtio alkaisi elpyä.
Kreikan julkinen talous on vajeella apupakettien/lainan anteeksiantojen jälkeenkin, ja maa velkaantuu aina vain lisää. Kreikan eroaminen eurosta on kuitenkin ainoa tapa, jolla Kreikka voisi päästä jaloilleen edes pitkällä aikavälillä.
Ilmeistä on, että Kreikka on säästöjen jälkeen ajautumassa sellaiseen ennätystaantumaan, jossa toivottomuus maan talouden kohentumismahdollisuuksista valtaa sekä Kreikan kansan, että sen valtaapitävät. EU:n taholta on esitetty 15 prosentin työvoimakustannusten alentamisvaade. Joulukuussa Kreikan tuotanto laski 2,4 prosenttia marraskuuhun verrattuna. Euromaat ja IMF ovat lainanneet ja sitoutuneet alustavasti lainaamaan Kreikalle yhteensä 240 miljardia euroa vuoteen 2014 mennessä. Kreikka on matkalla vararikkoon; parhaimmassakin tapauksessa hallittuun maksukyvyttömyyteen. Kreikan talous voi supistua jopa 7 % tänä vuonna.Euroryhmän puheenjohtajan mielipide: Kreikan euroeron mahdollisuus on "menettänyt kauhistuttavuutensa".
Samalla euroalue on lamassa. Lamaksi katsotaan tilanne, jossa talous supistuu kahdella perättäisellä vuosineljänneksellä. Ei ole olemassa pikaratkaisuja. Täytyy tehdä rakenteellisia uudistuksia koko maailmassa. Samaan aikaan kaikkien valuuttojen arvoa ei voida laskea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti