keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

KORJAUSMENOT ASUNTO-OSAKEYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSESSÄ

Asunto-osakeyhtiöiden tarkoitus on tuottaa asumispalveluja omistajilleen ja huolehtia omistamansa kiinteistön kunnosta. Nämä yhtiöt eivät käytännössä koskaan maksa veroa, koska järjestelmään kuuluu, etteivät ne tavoittele, eivätkä tuota voittoa.

Kirjanpitolautakunta on yleisohjeessaan 7.12.2010 todennut, että korjaushankkeista aiheutuneet menot voivat olla kirjanpidolliselta luonteeltaan kirjanpito- ja tilinpäätöskäsittelyssä joko perusparannusmenoja, suurehkoja korjausmenoja tai muita (vuosi)korjausmenoja. Näistä perusparannusmenot ovat aktivointipakon alaisia menoja.

Perusparannusmenoiksi luetaan esimerkiksi menot, joilla rakennuksen laatutasoa nostetaan aiempaa korkeammaksi. Valtaosa asunto-osakeyhtiöiden merkittävistä korjausmenoista muodostuu suurehkoista korjausmenoista eli peruskorjauksista. Peruskorjauksissa on kyse kiinteistön osan ”päivittämisestä” vastaamaan tämän päivän tavanomaista uudistuotannon tasoa.

LÄHDE: Etelämaa Jari: Asunto-osakeyhtiöiden tilintarkastuksen erityistilanteita. Balanssi 1/2014 22-25 .

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Asunto-osakeyhtiöiden tilintarkastus on kompetenssi- ja toiminta-alueeni ulkopuolella. Seuraan Ruotsin keskustelua progressiivisista poistoista - niiden kieltämisestä.

Ns. bostadsrättsföreningit ovat niitä käyttänyt; vastannevat meidä asunto-osakeyhtiöitä. Käytännössä progressiiviset poistot ovat sama asia kuin ei poistosuunitelma lainkaan, kuten meillä näissä.

Onkohan Ruotsin keskusteluilla vaikutusta meille Suomessa?

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Bostadsrättsförening vastannee tarkemmin "asunto-osuuskuntaa", joka on Suomessa harvinainen. Asunto-osakeyhtiö on Bostads Ab, jota ilmeisesti Ruotsissa ei ole. Suomalainen asumisomistus-järjestelmä on suunniteltu sellaiseksi, että välitön verotus on tilanteessa kuin tilanteessa mahdollista välttää.