Julkisten kulujen suhde bruttokansantuotteeseen on 58 % Suomessa. Kuluista suuri osa on virkamiesten palkkakuluja.
Marraskuussa 2014 työ- ja elinkeinoministeriö ja verohallinto saivat hallituksen esitykseksi (HE 212/2014 vp) tilintarkastuslakiin lisäyksen, jolla tilintarkastajat tulisivat ilmoitusvelvollisiksi havaitsemistaan talousrikoksista tarkastamissaan yrityksissä. Ilmoittamatta jättämisestä ei tilintarkastajille ole tarkoitus tuomita sakkoja eikä tai vankeutta, mutta sanktiona voi olla huomautus, varoitus tai tilintarkastajan hyväksynnän menetys.
Tarkoituksena on, ettei patentti- ja rekisterihallituksen eikä verohallinnon tarvitsisi kantaa huolta, että tilinpäätökset tulisivat tehdyiksi ja lain vaatimusten mukaisesti rekisteröidyiksi. Työ- ja elinkeinoministeriö ja verohallinto eivät kuitenkaan ole tässä yhteydessä ilmoittaneet, kuinka monta virkamiestä voidaan mainitun lakilisäyksen johdosta irtisanoa. Hallituksen esitys vaikuttaa valmistelun osalta olevan puutteellinen. Tilintarkastus on yhteiskunnallista toimintaa ja koska lain muutos aiheuttaisi yrityksille lisäkustannuksia tilintarkastukseen, tulevat lisäsäästöt osoittaa virkamiesten irtisanomisten muodossa, jotta tilannetta voidaan tilintarkastuksen periaatteiden mukaisesti arvioida.
Tilintarkastuslain muutosesityksen: tilintarkastajan ilmoitusvelvollisuus sääntöjen ja määräysten vastaisuuksista, käsittely on keskeytetty eduskunnan talousvaliokunnassa. Muutoksen oli tarkoitus tulla voimaan jo vuoden vaihteessa, joten nyt käsittelyn keskeydyttyä, lainmuutos ei tule voimaan 1.1.2015 alkaen.
LÄHDE: Hertsi Anneli: Tilintarkastajan ilmoitusvelvollisuus menossa överiksi, Kauppalehti 14.11.2014, 11A.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti