perjantai 16. joulukuuta 2016


SÄHKÖISET AINEISTOT TILINTARKASTUKSESSA

Sähköiset aineistot ovat tuoneet tilintarkastukseen uusia näkökohtia.

Osa näkökohdista on myönteisiä:

Sähköinen taloushallinto mahdollistaa tilitoimiston ja tilintarkastajan pääsyn joustavasti samoihin tietoihin ja raportteihin. Tiedonkulku tilitoimiston ja tilintarkastajan välillä paranee sekä tilintarkastajan rutiinit tehostuvat, koska automatisoidut prosessit vähentävät virheiden ja väärinkäytösten määrää manuaaliseen toimintamalliin verrattuna.

Tilintarkastus sähköisellä taloushallinto-ohjelmalla pitäisi olla helppoa sekä asiakasyrityksille että tilintarkastajille. Ohjelmistosta löytyy tilintarkastajarooli, jonka avulla asiakasyritys osaa antaa oikeat oikeudet tilintarkastajalle.

Osa näkökohdista laittaa myös arveluttamaan tilintarkastajaa:

Kun on siirrytty sähköiseen järjestelmään, tilintarkastajien työ on lisääntynyt. Tilintarkastajan pitää perehtyä siihen aineistoon, mikä on annettu tarkastettavaksi. Onko se riittävä? Onko tilintarkastajan osaaminen aineiston tulkitsemassa riittävä? Onko aineisto muuttumattomana tarkastettavissa ja arkistoitavissa? Salasanat eivät oikeuta kaiken aineiston läpikäyntiin. Joka järjestelmä on erilainen. Onko tietoturva asiallisesti hoidettu ja miten aineistoa tullaan säilyttämään (Ylipiha 2016)?

 
LÄHDE: Ylipiha, Riitta (2016) Dokumentaatio laadunvalvonnan näkökulmasta, Linnasmäki  Turku, luento.

Ei kommentteja: