keskiviikko 28. helmikuuta 2018

TILINTARKASTAJIEN ETIIKKA


Tilintarkastajien etiikka on monimuotoinen asia. Ei ole ilmeisesti muodostettavissa näitä ”perusperiaatteita” teoriassakaan yksiselitteisesti. En ole tätä IFAC:in luokitusta pitänyt kovin hyvänä, jonka luokitusepätarkkuuden ilmeisesti sinäkin olet huomannut.

Olen kirjoittanut artikkelin ”eettisistä Käsitteistä” niihin aikoihin, kun tämä IFAC lokakuussa 1977 Münchenissä perustettiin. Artikkelini perustui Euroopan Tilintarkastajaliiton (UEC) eettisiin ohjeisiin ”Framework of professional ethics for accountants in public praction”. Niissä määriteltiin tilintarkastajan etiikan keskeisiksi seikoiksi 1) käyttäytyminen, 2) riippumattomuus, 3) tilintarkastajalle soveltumaton toiminta, 4) ammatin harjoittaminen, 5) vaitiolovelvollisuus, 6) suhde kollegoihin, 7 tiedottaminen ja 8) palkkio.

Siihen aikaan halusin itse tuoda esiin suomalaisille lukijoille erityisesti 1) käyttäytymisohjeen, 2) riippumattomuuden ja 3) ammattitaidon. Ne olivat mielestäni niitä perusperiaatteita.

Kun sitten IFAC on maailmanlaajuisesti julkaissut Eettisen säännöt, sen vaikuttimia en tunne. Se on nämä eettiset asiat ryhmitellyt eri tavalla kuin mitä perinne oli ollut.

Jos tarkastellaan asioiden tärkeyttä, en ole 1970 luvulla omaksumaani käsitystä muuttanut. Edellä esittämäni kolme perusperiaatteet tuntuvat 2018 olevan tärkeimmät ryhmät.

LÄHDE:

Satopää, Rauno (1979) Tilintarkastajan eettiset ongelmat. Suomen Tukkukauppa 7, 4-5.

Ei kommentteja: