maanantai 1. huhtikuuta 2019

HYVÄ TILINTARKASTAJATAPA


Hyväksi tilintarkastajatavaksi tulkitaan tänä päivänä tilintarkastajan työssään noudattamia ammattieettisiä periaatteita. Hyvä tilintarkastajatapa on kaikkia tilintarkastajia sitova yleinen normi. Sen noudattamisen vaatimus sisältyy nykyisin tilintarkastuslakiin, mikä on merkittävä lisäys aiempaan lainsäädäntöön verrattuna. Tilintarkastuslain lisäksi, tilintarkastajaa velvoittavat, ammattieettiset periaatteet saavat sisältönsä muun muassa Suomen Tilintarkastajat ry:n ohjeistuksesta. Ammattieettisten periaatteiden lähtökohtana on vastata tietyn ammattikunnan toimintaan liittyviin odotuksiin ja velvollisuuksiin. Toisin sanoen ammattieettisillä periaatteilla pyritään ohjeistamaan, kuinka ammattia harjoitettaessa toimitaan oikein ja vältetään väärät toimintatavat.

Ammattieettisinä periaatteina esitetään tilintarkastajien käyttäytymissäännöt, joiden yksi tärkeimmistä tehtävistä on turvata ammattikunnan maine. Tilintarkastajien ammattieettiset periaatteet sisältävät viisi perusperiaatetta, jotka ovat: rehellisyys, objektiivisuus, ammatillinen pätevyys ja huolellisuus, salassapitovelvollisuus ja ammatillinen käyttäytyminen. Ammattieettisillä periaatteilla on ratkaisevan merkittävä rooli tilintarkastajien työssä.
Hyvä tilintarkastajatapa näkyy tilintarkastajan työssä esimerkiksi siten, että tilintarkastaja toimii ammattitaitoisesti, oikeudenmukaisesti tai rehellisesti, puolueettomasti ja objektiivisesti. Suurimmalle osalle tilintarkastajista ammattieettisyys on tärkeää ja vastaavasti pienelle osalle arkipäivää.

 

Ruoko, Johanna (2014) Hyvä tilintarkastajatapa: ammattieettiset periaatteet tilintarkastuksessa TILA:n ratkaisujen näkökulmasta vuosina 2007–2013, Tampere

Ei kommentteja: