perjantai 1. toukokuuta 2020

TILINTARKASTUS ON YRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMÄÄ


Tilintarkastuslain mukaan tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta, jos päättyneellä ja sitä edelliseltä tilikaudelta ei täyty yksikään tai täyttyy vain yksi seuraavista kolmesta ehdosta

1.    taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;

2.    liikevaihto ylittää 200 000 euroa tai

3.    palveluksessa yli 3 henkilöä.
Liikkeen- ja ammatinharjoittajan ei tarvitse valita tilintarkastajaa. Sen sijaan tilintarkastus on pakollinen osakeyhtiöissä, kommandiittiyhtiöissä, avoimissa yhtiöissä ja osuuskunnissa, jos edellä mainitut rajat ylittyvät.

Yhtiöjärjestyksessä, yhtiösopimuksessa tai säännöissä saattaa olla määräyksiä tilintarkastuksesta ja tilintarkastajan valinnasta, joita tällaisessa tilanteessa on tällöin noudatettava, vaikka edellä mainitut rajat eivät ylittyisikään.

Tilintarkastajan valitsee yrityksen ylin päättävä elin, esimerkiksi osakeyhtiössä omistajia edustava yhtiökokous. Tilintarkastajaksi on valittava hyväksyt-ty tilintarkastaja eli HT tai KHT.
 
Tilintarkastuskertomuksessa annetaan lausunto siitä, antaako tilinpäätös ja mahdol-linen toimintakertomus oikeat ja riittävät tiedot, ja ovatko toimintakertomus ja tilin-päätös ristiriidattomia.  

LÄHDE: https://taloushallintoliitto.fi/tilintarkastus >haettu 31.3.2020.

Ei kommentteja: