keskiviikko 16. joulukuuta 2009

ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN KOKONAISUUDISTUS

Eduskunnan ympäristövaliokunta antoi 24.11.2009 hallituksen esitystä asunto-osakeyhtiölaista koskevan mietinnön (YmVM 10/2009 vp). Eduskunta hyväksyi lakiehdotusten sisällön mietinnön mukaisena. Lakiehdotusten ensimmäinen käsittely päättyi 30.11.2009. Eduskunta hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä sisällöltään päätetyt lakiehdotukset toisessa käsittelyssä 3.12.2009.

Asunto-osakeyhtiössä on valittava KHT- tai HTM-tilintarkastaja, jos yhtiön rakennuksessa tai rakennuksissa on vähintään 30 huoneistoa. Laissa on säännöksiä toiminnantarkastajasta. Lain mukaan asunto-osakeyhtiössä, jossa ei valita KHT- tai HTM-tilintarkastajaa, pitää valita toiminnantarkastaja, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Toiminnantarkastajan suorittama tarkastus on laillisuustarkastusta, joka sisältää yhtiön talouden ja hallinnon tarkastuksen yhtiön toiminnan laadun ja laajuuden kannalta riittävällä tavalla. Toiminnantarkastajalle ei ole asetettu ammatillisia vaatimuksia. Toiminnantarkastajaa ei myöskään ilmoiteta kaupparekisteriin, ja oletuksena on, että toiminnantarkastajaksi valitaan yleensä yksi yhtiön osakkeenomistajista.

Uusi laki ja siihen sisältyvät lainmuutokset tulevat voimaan 1.7.2010, jotta asunto-osakeyhtiöille jää riittävästi aikaa sopeutua uusiin säännöksiin.
Aikaisemmat asunto-osakeyhtiölait Suomessa ovat olleet vuosilta 1926 ja 1991, jotka nyt tulevat kumotuiksi.

LÄHDE Hallituksen esitys Eduskunnalle asunto-osakeyhtiölaiksi

1 kommentti:

Sanna kirjoitti...

Meidän tuttavalla on tähän aiheeseen liittyen ongelmia, ja etsivät nyt oikeusapua. Kurjaa, kun erimielisyyksiä tulee. Tuota en tiennyt, että toiminnantarkastaja täytyy valita, ellei tilintarkastajaa ole.https://fortelaw.fi/palvelut/