perjantai 16. syyskuuta 2011

RISKIEN PALJASTAMINEN OSAKSI TILINTARKASTUSTA

Tilintarkastusriskeillä tarkoitetaan toimintariskiä (toimintojen luonteesta johtuvaan riskiin), kontrolliriskiä (sisäisen tarkkailun tai tarkastuksen pettämisestä) riski ja havaitsemisriskiä (tilintarkastaja ei havaitse virhettä tai väärinkäytöstä). Riskianalyysia pidetään tärkeänä tilintarkastuksen suunnittelun kannalta.

Tilintarkastajien tehtäviin ollaan haluamassa lisäystä tilintarkastusriskien analysoinnin ohella yrityksen riskien arvioinnin kohdalla, joka on tähän asti ollut lähinnä yrityksen johdon tehtävä osana normaalia tilinpäätösraportointia. Saksassa ulkopuolisen tilintarkastajan on toimitettava hallintoneuvostolle laaja kertomus. Tällainen kertomus ei ole yleisesti saatavilla, ja siinä tehdään tilintarkastuskertomusta yksityiskohtaisempi yhteenveto tilintarkastuksen olennaisista havainnoista, yrityksen toiminnan jatkuvuudesta (going concern assumption) ja siihen liittyvistä seurantajärjestelmistä, tulevasta kehityksestä ja yritykseen kohdistuvista riskeistä, esille tulleista sääntöjenvastaisuuksista, käytetyistä kirjanpitomenetelmistä ja mahdollisista ”silmänpalvontaliiketoimista”.

Saksalaisen perinteen pohjalta on ajateltu kansainvälisiinkin ohjeisiin tilintarkastuksen laajennusta. Jatkossa tilintarkastajien tulisi siis kertoa jotakin tilintarkastusraportoinnissa yrityksenkin riskeistä.

LÄHDE
KHT-yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Pellisen haastattelu Aamulehdessä 1.7.2011
Satopää Rauno (2002) Suomalainen hyvä tilintarkastustapa pienyritysten tarkastuksissa – odotukset, sääntely, käytäntö, Lisensiaatin tutkimus, Turun kauppakorkeakoulu, Pori

2 kommenttia:

Lasse Åkerblad kirjoitti...

Liiketoimintariskien kartoitus kuluu nytkin tarkastukseen - "käsityksen/understandingin" muodostamisessa. Joskin se syvällisemmin tapahtuu erityisesti silloin kun Going Concern-periaate on uhattuna - silloin meidän pitää vähintään saman verran kuin johtokin!

Suuri liiketoimintariski voi olla seuraus huonosta suunnittelusta, sisäisestä laskennasta, budjetoinnista tms. Ja jota voisi luokitella merkittäväksi puutteeksi sisäisessä valvonnassa ja raportoida sen mukaisesti.

Tosin, ei ensisijaisesti kertomuksessa, mutta voinee olla tilanteita, jossa kyse on hallinnossa tapahtuneesta (vakavasta) laiminlyönnistä, mahdollisine seuraamuksineen.

Ei teitenkään ole samasta asiasta kyse, mutta pienessä yrityksessä kohde, jolle uusi raportointi olisi tarkoitettu, on johdossa...

Riskianalyysi ei ole suunnittelussa vain tärkeä, se on "sitä itseään"...

Sanna kirjoitti...

Riskien tarkastelu on kyllä tärkeää. Siinä on osa-alue, että jos mahdollisiin epäkohtiin ei kiinnitä huomiota niin siinä voidaankin mennä alamäkeen ja lujaa. Tuttava juuri kertoi että heillä työpaikalla tehdään HAZOP-poikkeamatarkastelu. Aivan kätevältä kuulostaa omaan korvaan.
https://www.icoy.fi/asiantuntijapalvelut/asiantuntijapalvelut2