tiistai 31. maaliskuuta 2015

SUOJASATAMA KIRJANPIDOSSA


Kirjanpitolain uudistus 2015 pohjautuu EU:n tilinpäätösdirektiiviin. Uutta lakia sovellettaisiin 1.1.2016 alkaviin tilikausiin. Uuden tilinpäätösdirektiivin rakenne lähtee entisestä poiketen alhaalta ylös – mallista. Siten ensinnä on määritetty kaikille yhteinen perussäännöstö, jota lavennetaan vaativammaksi yritysten kokoluokittelun kasvaessa, pienet ensin periaatteella. Uusi direktiivi määrittää kolmen pääyritysluokan (pienet, keskisuuret ja suuret yritykset) lisäksi pienten yritysten kategoriaan ns. mikroyritykset.
EU-direktiivi luettelee tyhjentävästi ns. mikroyrityshelpotukset. Jäsenvaltiot voivat itse valita ”Ota tai jätä” -periaatteella, miltä osin ne ottavat käyttöön mikroyrityksille suunnatut säännöt. Työryhmä on tavoitellut yhtenäistä perusrunkoa pienten yritysten ja mikroyritysten tilinpäätöksille, mikä on hyvä tavoite.

Pienyrityksen odotetaan tulevaisuudessakin täydentävän tilinpäätöstä tarvittavilla liitetiedoilla silloin, kun oikea ja riittävä kuva ei muutoin synny tilinpäätöksen perusteella. Mikroyritys on sen sijaan saamassa ns. suojasataman. Mikroyritykseltä ei siis odotettaisi lisäinformaatiota eikä sitä voitaisi moittia oikean ja riittävän kuvan puuttumisesta, jos se on antanut tilinpäätöksen kaavamaisesti mikroyrityksen tilinpäätössääntöjen mukaisesti siten kuin siltä tulevaisuudessa odotetaan.

Tilinpäätöksen allekirjoituksen yhteydessä pitäisi erikseen mainita, jos tilinpäätös on laadittu pien- tai mikroyrityssääntöjen mukaisesti, jollei sitä ole kerrottu liitetietona tai muualla tilinpäätöksessä.

LÄHDE: Ojala Markku: Tilinpäätös poistuu – pitäisikö pyytää jäämään? http://tilisanomat.fi/content/tilinpaatos-poistuu-pitaisiko-pyytaa-jaamaan ,> haettu 28.2.2015.

4 kommenttia:

Lasse Åkerblad kirjoitti...

Jos oikeasti halutamme yksinkertaistaa pienen yrityksen tilinpäätöslaadintaa on suojasatamasäännös välttämätön. Mutta tämä myös edellyttää lainsäätäjältä luopumista täydellisyyden tavoittelusta, että hyväksytään avoimesti että tilinpäätösvirheen riski jää olemaan.

Tällaiseen "heittäytymiseen" ei työryhmä kuitenkaan uskaltanut. Jo se,että mikroyrityksen liitetiedot ovat käytännössä samat kuin pienet kielii tästä. Määrä on huomattavasti suurempi kuin direktiivi pitää riittävänä ja johon on ajatellut suojasatamsäännöstä.

Lisäksi suojasatasäännökseen kuuluu, ettei ole, esim. olennaisuuteen perustuvia harkinnanvaraisesti ilmoitettavia tietoja. Näitä on nyt edelleen mukana.

Se, että mikoryrityksen tilinpäätöksen oikeellisuus ei ole 100%:sti "riskitön" oikeellisuuden kannalta ei pitäisi tuoda kovin suuria ongelmia kellekään: Ne jotka ovat yhteydessä yrityksen kanssa (mm. rahoittajat) saavat kyllä oikean tiedon. Ja toisaalta - vallitseehan nytkin "pimeä jakso" tilinpäätöksen tarkastuksesta seuraavaan tarkastukseen!

Jostain pitää luopua kun asioita yksinkertaistetaan. Nyt ollaan oikealla hallintotaakan purkamisen tiellä mutta ajetaan aivan liika hiljaa!

(THL:n jutussa viitataan työryhmän "muistioon". Silti maassamme pyrii saman aineiston perusteella jo koulutuksia "uudesta kirjanpitolaista"!)

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Olen samaa mieltä hallintotaakan purkamisen vauhdista. Toivon uudistetun hallituksen etenevän asiassa ripeätä vauhtia.

Lasse Åkerblad kirjoitti...

Minusta tulisi myös kytkeä lakiuudistus uuden hallituksen elinkeinopoliittiseen ohjelmaan, vaikka näin: "Kirjanpitolaki yritysten uusperustannan vauhdittajana."

Sanna kirjoitti...

Mielenkiintoista, ettei mikroyritykseltä odoteta lisäinformaatiota. Minun tutulla on oma yritys, hän etsii parhaillaan tilitoimistoa. En tiedä, luokitellaanko hänen yritys mikroyritykseksi, mutta hän tahtoo olla varma, ettei virheitä tule tilityksien suhteen. https://www.yrityssilta.fi/