maanantai 1. helmikuuta 2016

SANEERAUS JA VELKAJÄRJESTELY YRITYKSESSÄ


Menettelytavat

Yrityksen saneeraukselle on neljä menettelytapaa:
  •                   vapaaehtoinen sopimus yrityksen ja velkojien välillä
  •          yrityssaneerauslain mukainen lakisääteinen yrityssaneeraus
  •          edellisten kahden yhdistelmä eli nopeutettu saneerausmenettely                  
  •       yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun asetuksen mukainen elinkeinotoimintaa harjoittavan yksityisen elinkeinon- tai ammatinharjoittajan velkajärjestely.
Viimeksi mainittua tapaa voi hakea elinkeinotoiminnan velkojen järjestelyyn maatila- tai porotalouden tai kalastuksen harjoittaja.

Tilintarkastajan selvitys
Saneerausta tai velkajärjestelyä haetaan asetusten määräämillä tavoilla. Hakemukseen liitettävän tilintarkastajan selvityksen tulee sisältää:

1) lausunto hakemukseen liitetystä viimeisimmästä tilinpäätöksestä ja välitilinpäätöksestä;

2) lausunto seikoista, jotka on otettava huomioon arvioitaessa velallisen taloudellista asemaa tilinpäätösten perusteella;

3) lausunto yrityksen saneerauksesta annetun lain 2 momentissa tarkoitetusta selvityksestä, joka koskee velallisen taloudellisten vaikeuksien keskeisiä syitä, toiminnan jatkamista tulevaisuudessa, saneerausmenettelystä aiheutuvien kustannusten kattamista ja sitä, miten velallinen kykenee maksamaan saneerausvelkoihin kuulumattomat velkansa;

4) tarpeellisessa laajuudessa tiedot muista seikoista, joilla saattaa olla merkitystä arvioitaessa yrityksen saneerauksesta annetun lain 6 ja 7 §:ssä tarkoitettuja saneerausmenettelyn aloittamisen edellytyksiä.

 Rauhoitusaika

Yrityssaneeraus- ja velkajärjestely antavat yritykselle erityisen rauhoitusajan, jotta saneerausselvittäjä saa mahdollisuuden tutustua yrityksen liiketoimintaan rakentaakseen ohjelman saneerausta varten.

 LÄHDE: Suontausta Seppo - Pirinen Jari, (2015) Yrityssaneeraus ja tilintarkastajan roolit saneerausmenettelyssä. Balanssi 6.

1 kommentti:

Väinö kirjoitti...

Kiitos tästä kirjoituksesta. Lähdin etsimään tietoa yrityssaneerauksesta, sillä tuttavani kertoi että hänellä saattaisi olla sellainen edessä. Ilmeisesti pandemia on edelleen vaikuttanut niin, ettei yrityksellä ole mennyt hyvin ja on tullut enemmän tappiota kuin tuottoa. Tämä oli erittäin informatiivinen teksti, sillä nyt ymmärrän paremmin mitä yrityssaneerauksella tarkoitetaan.
https://advise.fi/index.php/palvelut/yrityssaneeraukset/