perjantai 1. maaliskuuta 2019

VARASTON ARVON MUUTOS


Varaston arvon muutoksen tosittaminen tulee Kirjanpitolautakunnan menetelmäohjeen (2011) mukaan perustua inventaarilistaan tai muuhun vastaavaan asiakirjaan, joka todentaa vaihto-omaisuuden lisäyksen tai vähennyksen ja toimii tase-erittelyjen laatimisen pohjana.

Kirjanpitäjä voi periaatteessa tehdä kirjauksen karkeamman tason yhteenvedon perusteella, jos yhteenvedossa on riittävä tietosisältö kirjauksen tekemiseen. Kirjanpidosta vastaavan tulee tällöin ymmärtää, että varsinainen inventaarilista on kuitenkin tässäkin tapauksessa kirjauksen tosite ja se tulee säilyttää osana kirjanpitoaineistoa. Jos kirjanpitäjä tekee kirjauksen yhteenvedon perusteella, hänen tulee voida luottaa siihen, että varsinainen inventaarilista on olemassa ja kirjanpidosta vastaava säilyttää sen asianmukaisesti.

Varaston inventaarin laatii aina kirjanpitovelvollinen itse ja varmentaa inventoinnin allekirjoituksellaan.

LÄHDE: Fredman Janne (2019) Asiantuntija vastaa. Tilitoimistossa 1, 30–31.

1 kommentti:

Sanna kirjoitti...

Kiitokset tästä. Nämä kirjanpidon asiat ovat itselleni vaikeita. Kuitenkin olen yrittäjyyttä harkinnut, ja kirjanpito on suuri osa sitä. Ehkä voisi olla hyvä hankkia siihen ammattilainen ihan alusta saakka. https://www.taloushallintoa.fi/tilitoimistopalvelut