sunnuntai 1. marraskuuta 2020

KEVYEMPI TARKASTUS SUOMESSA

 

Kaiken kaikkiaan nykyisten tilintarkastusstandardien ja suomalaisen pienyritysten tilintarkastuskäytännön välillä näyttää olevan merkittäviä kitkatekijöitä. Suomen tilintarkastusvalvonta on tukeutunut pienyritysten tilintarkastusvalvonnassa tilintarkastusstandardeihin, kun taas tilintarkastuskäytäntö on perinteisesti ollut suomalaisen kehittyvän hyvän tilintarkastustavan kannalla. Mikäli Suomessa tullaan tulevinakin vuosina säilyttämään nykyisenlaajuinen tilintarkastusvelvollisuus, pienyritysten tarkastuksissa standardien kehittäminen tuntuisi olevan rationaalinen vaihtoehto.

Suomessa maan silloinen hallitus totesi marraskuussa 2018, että perinteinen tilintarkastus on usein ylimitoitettu pienille yrityksille. Pienyritysten käytännön tilintarkastuksen kehittäminen vaatii vielä tilanteen selvittelyä ja analysointia. Kaksi vuotta on liian lyhyt aika tilanteen haltuun ottamiselle.

Tarkastusmuoto voisi perustua kansainväliseen standardiin yleisluonteisesta tarkastuksesta (ISRE 2400). Se sisältäisi kuitenkin myös kansallisen lisävaatimuksen, jolla pyritään varmistamaan, että ilmoitetut verotiedot pitävät paikkansa. Muutos ei saisi vaikuttaa velvollisuuteen valita tilintarkastaja, mutta sen tulisi tuottaa tilintarkastuksen vaihtoehdoksi kevyemmän lakisääteisen muodon, jolla tilinpäätös voidaan varmentaa.

ISRE 2400 -standardin mukaista yleisluonteista tarkastusta käytetään yleisesti monessa maassa vapaaehtoisena varmennuspalveluna tilinpäätöksen luotettavuuden lisäämiseksi. Muutamassa EU:n jäsenmaassa sitä käytetään myös pienempien yritysten lakisääteisenä varmennuksena.

 

LÄHDE: Mietintö lakisääteistä tilintarkastusta kevyemmän tarkastuksen käyttöönottamisesta valmistunut.  https://valtioneuvosto.fi/-/1410877/mietinto-lakisaateista-tilintarkastusta-kevyemman-tarkastuksen-kayttoonottamisesta-valmistunut  >, haettu 1.10.2020.

2 kommenttia:

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Kommentoin

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

ISRE:n rooli on pahoissa vaikeuksissa Suomessa.