maanantai 15. helmikuuta 2021

LECTIO LISENSIAATTISEMINAARISSANI 19.12.2002

 

EU:n alueella noudatettavat tilintarkastusnormistot on lähinnä tarkoitettu Suomen olosuhteissa pörssiyhtiöiden kokoisten yritysten käyttöön. Kansainväliset ISA-suositukset ovat Euroopassa saamassa yleistä hyväksyntää. Suomessa tilintarkastajat ovat joutuneet erikoiseen tilanteeseen: pohjoismaista käytäntöä noudattaen Suomi on säilyttänyt tilintarkastusvelvoitteen kaikenkokoisissa osakeyhtiöissä ja kuitenkin tilintarkastajien ammattikunta  on hyväksynyt melkein sellaisinaan ISA-suositukset itselleen normistokseen. Suosituksia on viime vuoden lopulla täydennetty soveltamisohjeella pienen tarkastuskohteen erityispiirteistä. Kansainvälinen käytäntö antaa mahdollisuuden jättää tilintarkastuksen ulkopuolelle kokonaan pienyritykset.

Suomalaisessa yhteiskunnassa edellytetään tilintarkastajilta suoritustason kohottamista. Paineita tähän suuntaan tulee paitsi verohallinnolta myös muilta perinteisiltä yrityksen sidosryhmien edustajilta. Tilintarkastajien ammatilliset yhdistykset ovat vastanneet näihin haasteisiin suositusten tason korotuksen lisäksi käynnistämällä laadunvalvontajärjestelmät. Uudistettuja suosituksia sovellettaessa on kuitenkin aluksi tarkistettava, onko johto ja omistus keskittynyt suppealle henkilöryhmälle. Mikäli johdon ja omistuksen keskittyminen on havaittu ja muutenkin yrityksestä löytyy vähintään yksi pienen yrityksen ominaispiirre, ei laajaa suositusteosta tule noudattaa sellaisenaan, vaan voidaan etsiä tarkennuksia pienyhtiön soveltamisohjeista. Arvovaltaisen arvion mukaan 99 prosenttia osakeyhtiöistämme on sellaisia, missä osakkaat ovat hallituksessa. Mikäli arvio on kohdallaan, käyttöön otetut suositukset ovatkin siis osakeyhtiöiden osalta tehty yhtä prosenttia varten. Pienyritysohje on haettava tarkasteltavaksi suositusten lievennystulkintaa pohdittaessa lähes 99-prosenttisesti.

Pienen yrityksen tilintarkastuksen analysointi on Suomessa jäänyt pro gradu -tutkimusten varaan. Tämä lisensiaatintutkimus on ensimmäinen postgraduate -opinnäyte kaikki tieteenalatkin huomioiden pienyritystilintarkastuksesta maassamme. Pienyritysten tilintarkastuskulttuuri pohjoismaiden ulkopuolella on lähes tuntematonta.

 TYÖN TARKASTIVAT TILAN JÄSEN MARKKU KOSKELA, KHT HELSINGIN YLIOPISTO JA PROFESSORI HELI HOOKANA TURUN KAUPPAKORKEAKOULU, PORIN YKSIKKÖ

Ei kommentteja: