perjantai 16. huhtikuuta 2021

TILINTARKASTUS JA HILJAINEN TIETO

 

”Myös laskenta-ammattilaisilla voidaan olettaa olevan hiljaista tietoa siitä, minkälaisia muotoja kirjanpitotapa, verosuunnittelu ja tilintarkastus saavat laskentatoimen työssä.”(Virtanen 2002, 15) Normaalisti hiljaisen tiedon teoriaa ei ole yhdistetty tilintarkastukseen, mutta se näyttää soveltuvan kohtalaisen hyvin muutenkin hajanaiseen tilintarkastuksen teoriaperinteeseen. Järvisen väitöskirjan (2012, 130) mukaan kokeneet tilintarkastajat käyttävät tietoja tuloksellisemmin kuin vähemmän kokeneet tarkastajat. Hiljainen tieto tulee esiin siinä, että he lukevat tietoa, yhdistelevät ja arvioivat saatavilla olevia tietoja vähemmän kokeneita tarkastajia nopeammin. Kokeneet tilintarkastajat käyttävät kaiken kaikkiaan informaatiota tehokkaammin kuin vähemmän kokeneet koehenkilöt (Järvinen 2012, 7). Tehokkuusetu rajoittuu tilanteisiin, jossa informaatio on luotettavaa (Järvinen 2012, 9). Mahdollisesti kokeneilla tilintarkastajilla on kehittynyttä intuitiivista ajattelua. ”Kun analyyttinen mieli tukehtuu liian suureen määrään vaihtoehtoja tai päättely ei toimi tiedon puutteellisuuden vuoksi, intuitiivinen ajattelu voi toimia hämmästyttävällä tarkkuudella.” (Raami 2015, 39) 

Tilintarkastajan tieto on osittain hiljaista ja osittain käsitteellistä ja ”äänekästä”. Hiljainen ymmärrys tilintarkastuksen muistisäännöistä sulautuu toimintaan tavalla, josta tekijä itsekin on vain vähäisessä määrin tietoinen. Se voi olla intuitiivista taitotietoa, johon päästään käsiksi aistien ja mentaalisten mallien kautta. Hiljainen tieto karttuu kokemuksesta ja kiteytyy kognitiivisiksi taidoiksi kuten uskomuksiksi, mielikuviksi ja muiksi mentaalisiksi malleiksi, joita on työlästä siirtää henkilöltä toiselle. Tutkimuksessani havainnollistan hiljaisen tiedon menettelytapojen, rutiinien ja know how:n merkitystä tilintarkastuksessa. Nämä hiljaisen tiedon tekniset osatekijät ovat mentaalisia malleja, joiden avulla on mahdollista hahmottaa, käsitteellistää ja ymmärtää ympäröivää todellisuutta (Knechel - Salterio - Kochetova-Kozloski 2010, 316).

Implisiittisellä tiedolla ei ole tilintarkastuksen kontekstissa sellaista merkitystä, että sitä olisi tarpeen erillisenä käsitellä. Sen johdosta tässä tutkimuksessa implisiittinen tieto on sisällytetty hiljaisen tiedon kategoriaan (Huotari - Hurme - Valkonen 2005, 67). Tilintarkastajien oma hiljainen tieto tarkoittaa implisiittistä, työssä kertyneeseen kokemukseen perustuvaa tietoa, jota ei ole ilmaistu sanallisesti (Vaivio 2000; Virtanen 2002, 130; Virtanen 2003).

Tilintarkastajan hiljainen tieto liittyy tilintarkastustoimintaan ja -rutiineihin sekä myös hänen kognitioonsa kuten eettisiin arvoihin (Nonaka - Takeuchi 1995, 60; Huotari - Hurme - Valkonen 2005, 66). Kognitio tarkoittaa ”tietokykyyn” liittyvää ajattelua tai korkeampia henkisiä toimintoja. Eettiset säännöt ovat eräs tilintarkastukseen implementoitu, tarkastajan työtä taustalla ohjaava toimintamalli.     Hiljainen tieto on sitä tilintarkastajan ammattitietoa, joka ei sisälly vuositilintarkastusta koskevaan lainsäädäntöön, standardeihin yms. ammatillisiin lähteisiin (Virtanen 2002, 130; Virtanen 2003, 31; Satopää 2007, 42; Torpo 2012, 66). Jokaisella ammattitilintarkastajalla on oma hiljainen tietonsa hyvästä tilintarkastus- ja tilintarkastajatavasta (Satopää 2007, 43)[i]. Hiljaisen tiedon takaraja on uskomuspohjainen tieto tilintarkastuksessa, jota nimitetään sumeaksi tiedoksi.



[i] Enligt Satopää är god revisionssed en norm som följs av revisorernas yrkeskår då arbetet utförts på vederbörligt sätt. Utgångspunkten för god revisionssed är en noggrann revisors uppförande i en viss situation. Om således en revisor i en viss situation har uppträtt annorlunda än hur en noggrann revisor skulle ha uppträtt i samma situation, har alltså god revisionssed inte följts. I artikeln nämner Satopää begreppet hiljainen tieto (tyst information, min översättning) som han menar är varje människas egen uppfattning om vad som hör till god revisionssed utöver det som kan läsas ur skriftliga källor. Denna tysta information anser han också höra till god revisionssed. (Sjöman GOD REVISIONSSED; Åbo Akademi 2019)

 

Ei kommentteja: