lauantai 31. heinäkuuta 2021

TILINTARKASTAJAN TOIMIKAUSI

 

Useimmissa osakeyhtiöissä siis aivan pienimpiä yhtiöitä lukuunottamatta on valittava tilintarkastaja. Tilintarkastajan on nimensä mukaisesti tarkistettava yhtiön tilinpäätös, kirjanpito ja hallinto tilikauden lopuksi. Tilintarkastajaa koskevat kriteerit liittyvät pääosin tilintarkastajan täysvaltaisuuteen, mutta suurissa yhtiöissä, konserneissa ja julkisissa osakeyhtiöissä tilintarkastajan tulee lisäksi olla nimikkeeltään niin sanottu KHT-tilintarkastaja. Seuraavaksi tarkastellaan tilintarkastajan toimikauteen liittyvää sääntelyä.

Tilintarkastajan toimikausi on yksityisessä osakeyhtiössä toistaiseksi jatkuva. Toisin sanoen, niin kauan kuin yhtiökokous ei päätä vaihtaa tilintarkastajaa, säilyy sama tilintarkastaja toimeensa valittuna. Luonnollisesti tilintarkastaja voidaan koska tahansa yhtiökokouksen päätöksellä kuitenkin vaihtaa. Mikään ei estä valitsemasta samaa tarkastajaa aina uudestaan.

Tilintarkastajan toimikaudesta on mahdollista määrätä yhtiöjärjestyksessä toisin. Toimikausi siis osakeyhtiössä päättyy ja uuden tilintarkastajan toimikausi alkaa uuden tilintarkastajan valinnasta päättävän yhtiökokouksen päättyessä, jollei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty taikka uutta tilintarkastajaa valittaessa toisin päätetty. Yhtiökokous voi siis päättää halutessaan tilintarkastajan toimikauden jatkuvan toistaiseksi.

Lähde: minilex.fi >, haettu 24.7.2021

Ei kommentteja: