torstai 16. syyskuuta 2021

HALLINNON TARKASTUS SUOMESSA

 

                  Hallinnon tarkastus on ollut osana suomalaista lakisääteistä tilintarkastusta jo 1800-luvun lopulta lähtien. Suomalaisen tilintarkastuksen historian aikana hallinnon tarkastus on koettu ajan kuluessa entistä tärkeämmäksi ja sen on voitu katsoa olevan myös tärkein lakisääteisen tilintarkastuksen kohde. Hallinnon tarkastuksen voi katsoa palvelevan myös yhteiskuntaa muun muassa harmaan talouden torjumisessa. Hallintoa on toisaalta esitetty poistettavaksi lakisääteisen tilintarkastuksen kohteista. Perusteina on esitetty hallinnon tarkastuksen sisällöllistä epäselvyyttä, joka saattaa aiheuttaa hallinnon tilintarkastuksen odotuskuilun. Hallinnon kohdistuvat tarkastustoimenpiteet voitaisiin johtaa hyvästä tilintarkastustavasta, kansainvälisistä tilintarkastusalan standardeista ja huomautusvelvollisuudesta. Hallinnon tarkastuksen sisältöä tulisi selkeyttää ja yhdenmukaistaa suhteessa nykyinen käytäntö versus kansainväliseen käytäntö.

 

                  Suomessa ja ulkomailla erilaisia tilintarkastukseen liittyviä aiheita on tutkittu kattavasti, mutta hallinnon tarkastukseen kohdistuva kansainvälinen tutkimus on ollut vähäistä tai sitä ei ole ollut ollenkaan. Lakisääteisen hallinnon tarkastuksen on katsottu kuuluvan lähinnä pohjoismaiseen tilintarkastukseen, eikä sitä sovelleta muissa maissa ainakaan tässä muodossa. Onko hallinnon tarkastus kansallisella tasolla esiintyvä tilintarkastuksen erityispiirre? Tähän kysymykseen voidaan vastatta ehdottoman kieltävästi. Lakisääteisen hallinnon tarkastuksen on katsottu kuuluvan lähinnä pohjoismaiseen tilintarkastukseen, eikä sitä sovelleta muissa maissa ainakaan tässä muodossa.

 

                  Hallinnon tarkastusta on pääsääntöisesti käsitelty Suomessa lähinnä tilintarkastukseen ja erityisesti osakeyhtiöoikeuteen kohdistuvassa kirjallisuudessa, mutta aiheen käsittelyä ei useimmiten ole toteutettu erityisen syvällisesti ainakaan hallinnon näkökulmasta. Sitä paitsi tieteellistä tutkimusta on toteutettu melko vähän myös suomalaisten pienyritysten tilintarkastuksesta. Sellaista on tehty vain Turun kauppakorkeakoulussa.

 


Ei kommentteja: