torstai 2. maaliskuuta 2023

VÄLITILINPÄÄTÖS OSAKEYHTIÖSSÄ

 Kirjanpitolautakunta (KILA) on antanut Valtiovarainministeriön hakemuksesta keväällä 2008 lausunnon välitilinpäätöksestä, joka toimii osakeyhtiölain 13:3 §:n mukaisen tilikauden aikana tapahtuvan voitonjaon tai muun varojen jaon pohjana. KILA katsoi OYL 13:3 §:n sanamuodon ja pykälän perustelujen osoittavan, että mainitun säännöksen mukainen tilinpäätös on tarkoitettu laadittavaksi KPL 3:1 §:n mukaisesti myös silloin, kun se laaditaan tilikautta lyhyemmältä ajanjaksolta. 

Siis välitilinpäätökseen tulee liittää jopa toimintakertomus, jos se kirjanpitolain tilinpäätössäännösten mukaan on pakollinen. OYL ei tee tässä suhteessa mitään eroa tilinpäätöksen laatimisajanjakson suhteen. Myös tilikautta lyhyemmältä ajanjaksolta laadittuun tilinpäätökseen tulee sisällyttää vertailutiedot, jos sellaiset ovat olemassa aiemmalta vastaavalta ajanjaksolta. Joka tapauksessa tilinpäätöksessä on esitettävä vertailutiedot viimeiseltä täydeltä tilikaudelta.

Kirjanpitolautakunta pitää suositeltavana, että OYL 13:3 §:n nojalla laadittu muu kuin koko tilikauden käsittävä tilinpäätös nimetään siten, että vältetään sekaannus KPL 3:1 §:n mukaiseen tilinpäätökseen. Tällaisen tilinpäätöksen nimike voisi olla esimerkiksi ”(OYL 13:3 §:n mukainen) Tilinpäätös osatilikaudelta xx.xx.20zz – yy.yy.20zz.”. Välitilinpäätöstä kutsutaan siis tilinpäätökseksi osatilikaudelta. Edellä kirjoitettu koskee välitilinpäätöksen sisältöä. Välitilinpäätöstä ei tarvitse rekisteröidä eikä julkistaa. Välitilinpäätöksen jälkeiset erityiset tapahtumat ja olennaiset muutokset tulee sisällyttää toimintakertomuksen tietoihin, jos toimintakertomus on laadittu.

 LÄHTEET: Kirjanpitolautakunnan lausunto 2008/1815 

                     Vesanen Tuomo (2009) Osakeyhtiön välitilinpäätös KILA:n lausunnon valossa,                                         Tilintarkastus  -  Revision 2009: 3, 10–13

1 kommentti:

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Välitilinpäätöksen jälkeiset erityiset tapahtumat ja olennaiset muutokset tulee sisällyttää toimintakertomuksen tietoihin, jos toimintakertomus on laadittu.