Olen pyrkinyt vaikuttamaan suomalaiseen tilintarkastuskertomukseen aiemminkin. Kun 1978 osakeyhtiölakimuutoksen yhteydessä siirryttiin KHT-yhdistyksen suosituksesta anglosaksistyyppiseen lyhyeen kertomukseen, taivastelin kertomukseen ilmeettömyyttä (Satopää 1982, 54). Varsinkin sellaisissa yhtiöissä, missä kertomuksia luetaan laajemmalti silloinen steriili kertomus ei mielestäni ollut riittävä. KHT Jaakko Heikkonen oli minun linjoillani, kun taas KHT Koskelainen käsitti mielipiteeni tunnepohjaiseksi (Kosonen 2005, 203) ja piti mitäänsanomatonta vakiotilintarkastuskertomusta luonnollisena asiana. Kuitenkin minun mielestäni tilintarkastuksen viitekehys senaikaisissa oloissa oli niin hatara, että tilintarkastajalle olisi tullut antaa vapaus kertoa osakkeenomistajille ja sidosryhmille omin sanoin tarkastuksensa tuloksista.
Niinpä suomalainen tilintarkastajajärjestelmä joutui Wärtsilä Meriteollisuuden ja Manconin konkurssien yhteydessä vakavan kritiikin kohteeksi (Satopää 2003,4). Wärtsilä Meriteollisuus ei kuitenkaan aiheuttanut tilintarkastajalle sanktiota.
Nyt suomalaisilla tilintarkastajilla on kattava viitekehys tilintarkastukseen. On erikoislakeja jopa erikseen ammattitilintarkastajille ja maallikkotilintarkastajille. Suositusten pituus hipoo 1000 ja yhden yön satujen mittoja. Tilintarkastuskertomus olisi mahdollista kuitata vaihtoehdoilla ok ja ei-ok. Mielenkiintoista on nähdä, mitä suomalaiset tilintarkastajayhdistykset saavat aikaan! (?) KHT-yhdistys näyttää haluavan käyttää 90 prosenttia A4:sta sen selittämiseen, ettei tilintarkastaja vastaa mistään muusta kuin tilinpäätöksen oikeellisuudesta. Noin 10 prosenttia voi tarvittaessa käyttää asian ilmoittamiseen, mikäli tilinpäätös on ok. HTM-tilintarkastajien oivallus on vielä apokryfinen, vaikka laki on ollut voimassa yli neljä kuukautta.
Kosonen L. 2005. VAARINPIDOSTA VIRTUAALIAIKAAN Sata vuotta suomalaista tilintarkastusta Acta Universitatis Lappeenrantaensis 210
Satopää R. 1982. Miksi ilmeikäs tilintarkastuskertomus? Kauppakamarilehti (1), 54
Satopää R. 2003. Suomalainen hyvä tilintarkastustapa pienyritysten tarkastuksissa - odotukset, sääntely, käytäntö Julkaisusarja A - Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti