Tilintarkastustyön laadunvalvonnan tehtävänä on varmistaa, että työ suoritetaan hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa ja hyvää tilintarkastajatapaa noudattaen. Näin ollen laadunvalvonnan määrittäminen on hyvän tilintarkastustavan sisällön varmistamista.
Tilintarkastajalla on laillinen velvollisuus työskennellä kulloinkin voimassa olevan ammatillisen standardin mukaan. Koska alan standardeja ei ole yhteiskunnassa koettu tasoltaan liian korkeiksi, yläraja ei niiden soveltamisessa ole kiinnostava tarkastelunäkökulma. Kaikki huomio ainakin toistaiseksi kohdistetaan vain alarajan tarkkailuksi. Ilmeisesti valvottavien ajatusmaailmassa suositukset tulevat aina olemaan tavoitteiltaan korkeammalla kuin voidaan tositilanteessa noudattaa, mutta tämä ei häirinne valvontaa. Toisaalta laatua ei voi palvelujenkaan markkinoinnissa ohittaa ilman tietämystä hinnasta. Hintakysymys on tavallisesti tässä yhteydessä ohitettu toteamalla, että korkeasta laadusta ollaan valmiita maksamaan.
Laadunvalvonnan perusedellytyksenä on ainakin jonkinmoinen laatutason määrittely, jota tilintarkastajan tai tilintarkastusyhteisön tulisi tavoitella. Lähtökohtana mielestäni on se, että jokin tavoite on asetettu, eikä laadunvalvonnasta puhuttaessa enää ole tarpeen keskustella tavoitteen tasosta. Tavoitteen tulee olla sekä valvojan että valvottavan osalta yhteinen. Yksinkertaisesti ilmaistuna tavoite voi olla hyvän tilintarkastustavan laajuiseen tarkastukseen perustuva, toimeksiantajan kanssa sovittu kertomus tai muu lausunto.
Tilintarkastuksen laadunvalvonnan käsite itsessään voidaan tulkita kattavuuden suhteen eri tavoin. Tässä artikkelissa pyritään noudattamaan Suomen "tilintarkastusalan suosituksissa" määriteltyä laajuustasoa: "Laadunvalvonta käsittää sekä hallinnollisia että ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä ja jälkikäteen tapahtuvia tarkastuksia."
Tilintarkastajan täytyy tehdä sellaiset tutkimukset, että hän voi antaa kirjanpidosta toimeksiantajan kanssa sovitulta alueelta lausunnon. Laadunvalvonnalla varmistetaan hyvän tilintarkastustavan toimivuus. Laadunvalvontaa voidaan noudattaa sekä sellaisissa toimeksiannoissa, joissa yksi tarkastaja tekee koko työn alusta loppuun, että tätä suuremmissa toimeksiannoissa. Jälkimmäisissä tapauksissa laadunvalvonta on kaksiportaista: 1) nimenkirjoittajan laadunvalvonta muita tilintarkastukseen osallistuneiden työtä kohtaan ja 2) nimenkirjoittajan työtä kohtaan suunnattu laadunvalvonta.
Tilintarkastajana toimivan suhde työnsä laatuun
Tilintarkastajan tulee tuntea ylpeyttä suorittamastaan työstä. Samalla hänen pitäisi saada asiakkaansa tyytyväiseksi. Asiakkaalla tarkoitetaan tässä toimeksiantotahoa eli käytännössä omistajia tai heidän edustajiaan. Asiakas saa tilintarkastustyön tuloksena kertomuksen tai lausunnon.
Tilintarkastaja on esittämästään vastuussa. Tilintarkastajan vastuulle jää lausua muun muuassa, puoltaako hän vastuuvapautta tilivelvollisille. Hänen tulee suunnitella tilintarkastuksensa siltä pohjalta, että yksityiskohdat tarkastetaan riittävän kattavasti, jotta hänen lausuntonsa on perusteltu. Se on koko tilintarkastusprosessin suunnitelun ja toteutuksen tavoite. Tilintarkastuksen menettelytavat ovat luonnollisesti hyvin tilannekohtaisia.
Laadunvalvontapolitiikka ja -menettelytavat työtä suoritettaessa
Laadunvalvonnan menettelytavat voidaan ryhmitellä seuraavasti:
A) Yleiset toimintaperiaatteet asiakkaiden hankinnassa; riippumattomuuskysymykset tehtävää suoritettaessa.
B) Henkilökunnan rekrytointi ja valmennus
C) Tilintarkastustyön johto
D) Työmenetelmät ja niiden käytön valvonta
Asiakkaiden valinta on laadunvalvonnan eräs tärkeä kulmakivi. Tilintarkastajan tulisi määritellä ennakkoon, minkälaisia asiakkaita hän ottaa itselleen. Samalla tavoin hänen on muodostettava käsityksensä niistä olosuhteista, joissa hän luopuu asiakkaistaan.
Tilintarkastuksen laatuun vaikuttaa tilintarkastustoimiston sisäinen ilmasto, tilintarkastuskäsikirjat ja muut apuvälineet sekä henkilökunnan asenne. Tilintarkastustehtävä on toimistossa suositeltavaa jakaa tilintarkastajien kesken osa-alueisiin. Sen jälkeen tarkastajien tulee riippumattomasti suorittaa tehtävänsä. Tilintarkastuskäsikirjan tulisi olla niin kehittynyt, että sen noudattamisesta lipsumiset koettaisiin poikkeuksellisiksi tapahtumiksi.
Henkilökuntaa toimistoon rekrytoitaessa pitäisi kiinnittää huomiota luonteenominaisuuksiin ja kyvykkyyteen. Valitut henkilöt tulee perehdyttää organisaatioon. Sen jälkeen heille laaditaan urakehitysohjelma. Henkilöiden uraneuvonnalla varmistetaan toimiston sisällä, että toimistossa on eri tilintarkastustilanteet kattava henkilökunta. Mikäli kyvykkyyttä tarjottuun tehtävään toimistosta ei löydy, se olisi syytä jättää vastaanottamatta.
Tilintarkastustoimistoa tulee johtaa siten, että sen sisäisiä käytäntöjä kehitetään ja noudatetaan. Toimiston työhön laaditaan ohjelmat ja standardit. Niitä pitää asiakkaiden toivomukset soveltuvin osin huomioiden noudattaa. Vaikka työ olisikin otettu tarjouskilpailun jälkeen toimistoon "alihintaan", minimistandardin noudattaminen on siinäkin tapauksessa välttämätöntä.
Suurissa tilintarkastuksissa voidaan työmenetelmiin ja valvontaan kiinnittää sellaista erityishuomiota, jota pienissä tarkastuksissa ei ole mahdollista. Pienehköissä tarkastuksissa saattaa tilintarkastusassistentti suorittaa suuren osan työstä ja nimenkirjoittaja tekee johtopäätöksensä apulaisensa työn ja rajoitetun oman tarkastuksensa perusteella. Suurissa tarkastuksissa voidaan käyttää toimiston asiantuntemusta laadunvalvontaan siten, että joku toimiston kokeneimmista henkilöistä suorittaa laadunvalvonnan, ennen kuin tilintarkastajaksi nimetty laatii lausuntonsa tai kertomuksensa. Samalla laaduntarkkailija voi tehdä systemaattisen arvion, missä määrin standardeja ja käytäntöjä on noudatettu ja onko mahdollisesti ollut perusteltua poiketa niistä.
Laadun tarkkailua voidaan suorittaa myös saman tilintarkastusyhteisön eri organisaatioyksikköjen kesken: yksiköt vaihtavat työpaperit ja muun tilintarkastusaineiston keskenään. Tämäntyyppinen vertailu voi johtaa yhteisön työmenetelmien merkittävään kehittymiseenkin.
Dokumentoinnin merkitys laadunvalvonnassa
Tilintarkastajan suorittaman dokumentointityön eräänä tarkoituksena on osoittaa se tarkastustapa, jolla tilintarkastaja on päätynyt antamaansa lausuntoon. Hyvin laadituista työpapereista tulisi lukijan kyetä toteamaan, mistä asianomaiset tiedot on saatu ja miten näistä tiedoista on päädytty johtopäätöksiin. Laajoissa tilintarkastuksissa päätilintarkastaja joutuu aina tekemään johtopäätöksensä dokumenttien tarkastelun ja vertailujen avulla.
Asiakirjoista tulee ilmetä suoritettujen tarkastustoimenpiteiden olennaisuus. Toisaalta avoimeksi kysymykseksi dokumenttien tarkastelijalle saattaa jäädä, kuinka hyvin tilintarkastustehtävä todellisuudessa on suoritettu. Laajassa dokumentoinnissa saattaa olla virheitä, jotka eivät paljastu lukijalle.
Jälkikäteen tapahtuva laadunvalvonta on mahdollista suorittaa tarkastamalla tilintarkastustyöstä syntyneitä asiakirjoja ja työpapereita. Ongelmana tällaisessa järjestelmässä lähtötilanteessa on, että dokumentoinnin laajuus käytännössä vaihtelee esimerkiksi toimiston koon mukaan paljonkin. Samoin tilintarkastajakunnan antama arvo dokumentoinnille on epäyhtenäinen. Suomessa tilintarkastajia ei ole opetettu yhdenmukaiseen dokumentointijärjestelmään. Suosituksetkaan työpapereista eivät ole kovin yksityiskohtaiset.
Dokumentointiin perustuva laadunvalvonta on toteutettavissa, mutta pelisääntökeskustelulle tässäkin asiassa tulisi varata riittävästi aikaa. Vaakakupin positiivisessa päässä painaa se, että työn uskottavuus tällaisesta offensiivista kyllä olennaisesti kohentuisi. Negatiivinen puoli on, että tällöin tilintarkastukseen tuotaisiin lisää byrokratiaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti