Hyvä tilintarkastajatapa on kaikkia tilintarkastajia sitova yleinen normi, joka riippuu ensisijaisesti tilintarkastajien keskuudessa kulloinkin vallitsevasta käsityksestä. "Hyvä" ja "tapa" ovat keskeisiä filosofis-eettisiä käsitteitä. Eräs tilintarkastusta määrittävä käytäntö on liikemiesmoraali. Tämä kytkeytyy usein uskontoon. Niinpä länsimaiset liikkeenjohtajat ovat etsineet Raamatusta niitä normeja, joihin he ovat pyrkineet käyttäytymistään sovittamaan. Häiriötekijäksi on muodostunut se, että talouselämä 2.000 vuotta sitten oli olennaisesti erilaista kuin tänä päivänä. Tilintarkastuksen historia rajoittuu nykyisessä muodossaan runsaaseen sataan vuoteen, joten Raamattuun ei ole kirjattu ainakaan riittävästi tilannekohtaisia ohjeita.
Olennaista kehittymistä alan eettisten ohjeiden laatimisessa on tapahtunut maailmalla kolmen viime vuosikymmenen aikana. Esikuvina tässä pohdinnassa ovat olleet lääkäri- ja lakimieskunnan ammattietiikat. Suomessa tilintarkastajat alkoivat 1960-70-lukujen vaihteessa julkisesti keskustella, mitä piirteitä hyvään tilintarkastaja- ja tilintarkastustapaan kuuluu. Ammattitilintarkastajat ry- niminen yhdistys laati asiasta vuosina 1971 ja 1972 kaksi vihkostakin, jotka muodostivat alun suositusketjussa, joka ilmeisesti ei koskaan tule valmiiksi jatkuvan, joskin vauhdiltaan melko maltillisen kehittymisen takia. Ohjeiden tuorein kruunaus on Keskuskauppakamarin tilintarkastajalautakunnan päätös hyväksyä ns. Tilintarkastusalan suositukset kauppakamarijärjestön valvomien tarkastajien suosituksiksi. Tässä kirjoituksessa ei pyritä tarkastelemaan edellä mainittuja ohjeita, vaan näkökulma on teoretisoiva ja Suomen rajojen ulkopuolellekin kurkottava.
Eettisten ohjeiden merkitys
Etiikka sanan varsinaisessa merkityksessä sivuaa inhimillisen käytöksen moraalisia periaatteita. Ammatillinen etiikka sisältää sosiaalisen etiikan, mutta ei pelkästään sitä. Etiikan ammatillinen säännöstö on sarja sääntöjä, jotka ovat oikean toiminnan perusperiaatteita. Ammattietiikka koostuu konventioista, joilla ammatinharjoittajan mainetta suojellaan. Tilintarkastajien ammatissa on yleistä, että ammatinharjoittajat oman yhteistoiminnan ja ammatillisten järjestöjensä puitteissa määrittävät eettisiä ohjeita toiminnalleen. Yleinen etukin vaatii tilintarkastusinstituution toiminnasta määrättyä laatua. Liike-elämän kansainvälisissä suhteissa luottamusta nauttivan tilintarkastusjärjestelmän käyttöarvo on suuri. Maan tilintarkastusinstituutio lisää yleistä luotettavuutta talouselämää kohtaan.
Kun ammattikunnan eettiset ohjeet julkaistaan, ne alkavat rajoittaa ammatinharjoittajia heidän toteuttaessaan työtään. Samalla ohjeet määrittelevät, kuinka ammattikunta ylläpitää yleisen edun edellyttämää luottamusta ja arvovaltaa.
Tilintarkastajan ammatilliseen käytökseen yhdistetään seuraavanlaiset hyveet: rehellisyys, objektiivisuus, puolueettomuus ja riippumattomuus. Näiden hyveiden laiminlyönti heikentää ammattikunnan imagoa.
Ammatillinen pätevyys
Ammattikunnan pätevyys luo arvovaltaa ja mainetta. Yhteiskunnan odotukset asiaan kuuluvasta osaamistasosta edellyttävät ammatillisen osaamisen ylläpitämistä silloinkin, kun opit ja käytännöt muuttuvat. Tilintarkastajan velvollisuus on olla hyväksymättä sellaista toimeksiantoa, johon hänellä ei ole tarpeellista taitoa.
Tilintarkastajan on arvioitava paitsi juridista vastuutaan myös eettinen vastuunsa. Eettinen vastuu edellyttää työn perusteellista läpivientiä ja mikäli työssä törmätään sellaisiin esteisiin, jotka rajoittavat tehtävän suoritusta, on ne ainakin itselleen dokumentoitava. Tilintarkastajan tulee ammatissaan pyrkiä soveltamaan kokemuksen, tiedon ja tieteen saavutuksia huolellisesti ja vastuuntuntoisesti sekä seuraamaan ammattialansa kehitystä jatkuvasti.
Ammatillinen riippumattomuus ja itsenäisyys
Riippumattomuuden puute vahingoittaa tilintarkastajan arvovaltaa ja mainetta. Aihetta koskettelevan eettisen ohjeen tavoite on korostaa riippumattomuuden ratkaisevaa luonnetta tilintarkastuksen arvovallalle ja tarkastajan ammatilliselle maineelle. Ohjeen tulee olla niin kattava, että se sulkee pois kaikki tilanteet, joissa olosuhteet epätarkoituksenmukaiselle tilintarkastukselle ovat olemassa.
Riippumattomuuden vaatimus on olennainen osa eettisten ohjeiden sisältöä, sillä huolellinen tilintarkastaja on toiminnassaaan riippumaton. Riippumattomuus on edellytys sille, että hän kykenee suorittamaan laissa säädetyt tehtävät.
Tärkein ryhmä länsimaisen tilintarkastajan riippumattomuutta turvaavista säännöksistä ovat esteellisyysnormeja. Ne perustuvat useimmiten yhtiöoikeuden normeihin, ennen kaikkea eri maiden osakeyhtiölakiin. Laintasoiset normit tulevat pääsääntöisesti sovellettaviksi kaikkiin tilintarkastajiin. Usein kuitenkin tilintarkastajien ammatillisten yhdistysten normit ovat tiukempia kuin kansallisen lainsäädännön määrittämät normit.
Riippumattomuusvaatimus koskee yksittäistä tilintarkastajaa hänen hoitaessaan tilintarkastustehtävää. Riippumattomuus ilmenee tilintarkastajan asenteena tarkastukseen ja sen kohteeseen. Vaatimuksen noudattaminen edellyttää ammattitaitoa, koska tilintarkastajan tulee kiinnittää itsenäisyyteen huomiota ja tiedostaa sitä vaarantavat seikat. Riippumattomuutta tulee noudattaa tarkastuksen suunnittelussa, tarkastustyössä ja raportoinnissa.
Luottamus ja vaitiolovelvollisuus
Tilintarkastajan työn perusta on luottamus. Se on vapautta tehdä itse ratkaisut, vapautta toimia silloin ja siten kuin parhaaksi näkee. Tilintarkastajalla on yhteisössä vapaus tutkimukseen ja sen mukaisesti hän on oikeutettu vastaanottamaan sellaista tietoa ja selityksiä, joita hän pitää tarpeellisena tilintarkastustarkoituksiin. Tilintarkastaja ratkaisee tarpeen ja tässä yhteydessä tarkastettava ei voi aiheetta kieltää antamasta hänelle tietoa eikä selityksiä.
Tilintarkastajalla on siis vapaus saada haltuunsa arkaa ja yksilöiden kyseessä ollen henkilökohtaista tietoa, joiden paljastaminen kenelle tahansa muulle henkilölle voisi olla vahingollista, kiusallista ja ehkäpä vain epätoivottavaa tarkastuksen kohteen kannalta. Vapauteen liittyy aina vastuu siitä, ettei petä saamaansa luottamusta. Tilintarkastaja saa yhteisön sisäistä tietoa vain tilintarkastustehtävää varten. Siihen tietoon tilintarkastajalla on vaitiolovelvollisuus. Ilman sitä hän ei pysty hoitamaan talouselämän vahtikoiran tehtävää. Vaitiolovelvollisuuden kohdalla tilintarkastaja saattaa kuitenkin törmätä siihen, että se on vain eettinen ohje. Lainsäädäntö on voimakkaammanasteinen määräys, joka ohittaa ohjeen.
Ammatin kanssa yhteensopimattomat toimet
Arvovalta on ratkaisevasti riippuvainen siitä luottamuksesta, joka kumpuaa tilintarkastajan rehellisyydestä, objektiivisuudesta, puolueettomuudesta sekä ajatuksen ja toiminnan vapaudesta työtehtävissään.
Mikä tahansa sivutoimi, joka kyseenalaistaa tai näyttää kyseenalaistavan näitä hyveitä on tuhoisaa tilintarkastuksen arvovallalle. Tämä aihe on erityisen vaikea. Kokemusta ja tervettä arvostelukykyä siitä, mikä on arkaa julkisille reaktioille, tarvitaan tunnistamaan ne toiminnot, joita tulisi välttää. Asenteiden muutosta ja suositusten muotoilua ja tarkistusta tarvitaan ajoittain. Suosituksia voidaan pitää tarpeellisina sellaisissa asioissa, mitkä on havaittu potentiaalisiksi ongelmakohteiksi. Esimerkiksi laskentajärjestelmät, verotus ja taloushallinnon tietojenkäsittely on tulkittavissa tarkastajalle soveltuvaksi konsultointialueeksi. Sen sijaan investointien konsultointi on eräs alue, jossa intressiristiriita voi toteutua. Tilintarkastuspalveluun liittyvät tuote- (esim. tietokoneohjelma) tai palvelu- (esim. vakuutus) edustukset, jotka ilmeisesti ovat ristiriidassa puolueettomuusnäkökohdan kanssa ovat myös arveluttavia.
Kaupalliset toiminnot, jotka ovat konfliktissa objektiivisuuden ja puolueettomuuden kanssa saattavat johtaa siihen, että julkisuus leimaa tilintarkastajat omanvoitontavoittelijoiksi. Julkisuuden tuomion vuoksi tilintarkastajan tulisi noudattaa kirjaimellisesti eettisiä ohjeita harkitessaan millainen sivubusiness hänelle sopii ja mikä ei.
Asiakkaiden hankkiminen, julkisuus ja mainostaminen
Työn hankkiminen on alue, joka aiheuttaa vaikeimmat eettiset riitakysymykset. Eettisten rajoitteiden ensisijainen tavoite tilintarkastajien käytökselle on ylläpitää julkinen luottamus tilintarkastajiin ja heidän kykyynsä rehellisyyteen, objektiivisuuteen, puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen. Tämä edellyttää, että ohjeiden näkökulmana on yleisen edun saattaminen ammatinharjoittajan omien henkilökohtaisten tavoitteiden edelle.
Julkisuus odottaa yksilöiden ja organisaatioiden perinteisesti valitsevan tilintarkastajan maineen pohjalta. Alan mainontaa ja markkinointia on pidetty pitkään haitallisena ja yhteensopimattomana hyvän ammatillisen käyttäytymisen kanssa. Suomessa Reino Vento esitti kirjassaan "Yrityksen tilintarkastus" v 1970: "Tilintarkastajan suorittaman mainonnan on oltava hillittyä ja luonteeltaan osoiteilmoituksen kaltaista. Tilintarkastaja ei saa mainoskirjeissä, kirjoittamissaan artikkeleissa, pitämissään esitelmissä, lehti-ilmoituksissa eikä henkilökohtaisissa keskusteluissakaan mainostaa itseään muita etevämpänä ja hänen on pidättäydyttävä muiden tilintarkastajien arvostelusta." Tuo oli vain parisenkymmentä vuotta sitten, mutta kyseistä kappaletta ei voi kirjoittaa sellaisin ehdottomin ja yksiselittäisin ilmaisuin tänään. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ohjeita on tarkistettu mainonnalle sallivampaan suuntaan. Tilintarkastaja-ammattikunnan ohjeet mainostamisrajoituksista ovat todennäköisesti peräisin asianajien ja lääkärien eettisistä säännöistä sellaisenaan. Eurooppalainen näkemys on viime aikoina tästä asiasta liberalisoitunut ja jopa Suomessa on lievennetty käsityskantoja.
Koska tilintarkastusalan markkinoinnin ennakoidaan lisääntyvän, pohditaan nyt tätä koskevien ohjeiden lisätarkistuksia. Olennaista olisi lähteä siitä, miten oikea tuote löytää oikean asiakkaan. Suostuttelevalla vaikuttamisella valintatilanteessa voi olla asiaa edistävämpi vaikutus kuin yksilön tai firman henkilökohtaisella ammatillisella maineella. Ei ole mitään estettä sille, miksi henkilö ja firma eivät voisi aktiivisesti saattaa yleiseen tietoisuuteen, että he ovat ammatillisesti päteviä tilintarkastukseen. Toisaalta niissä tilanteissa, joissa pätevyyttä ei voida näyttää toteen, tiedottaminen on yleisen edun kannalta yhdentekevää. Tämä asettaa vain tilintarkastajan rehellisyyden kyseenalaiseksi. Perusteettomalla maineensa edistämisellä on taipumus viestiä kuulijalle kuvaa omanvoitonpyynnistä.
Julkisuudella täytyy olla perusta, minkä pohjalta kyetään tilintarkastajan valintaa arvioida. Mainetta alallaan voidaan saavuttaa osoittamalla ammatilliset taidot käytännössä. Lisäksi julkisuudella pitää olla mahdollisuudet suorittaa henkilöön kohdistuvaa arviointia. Kuitenkin tilintarkastuspalvelujen kaupallinen markkinointi erityisesti korkealla profiililla ja aggressiivisesti on ristiriitainen ammatillisen oivallisuuden korostamisen kanssa, joka kuitenkin tulisi olla ensisijainen kriteeri työn saannissa. Tiedottamisen tulee noudattaa hyvää makua ja ammatillista arvokkuutta.
Auktorisointiin vaadittava tentti ja ammatinharjoittamista valvova laaduntarkkailu yhdessä eettisten normien ja jatkuvan tilintarkastajana toimimisen kanssa on muotoiltu varmistamaan sen, että henkilöllä on vähimmäispätevyys mihin tahansa tarkastustehtävään, jonka hän hyväksyy. Tilintarkastajan valinnan tulisi perustua ammatilliseen pätevyyteen tai muihin sellaisiin luonteen ja persoonallisuuden avuihin, jotka miellyttävät valitsijoita.
Tilintarkastustehtävän hankkimisessa pitäisi olla eettisesti hyväksyttävää mikä tahansa menettely, joka suoritetaan riippumattomasti niin, ettei vahingoiteta tilintarkastajakunnan institutionaalista mainetta tai saateta sitä huonoon valoon. Siitä syystä asiakkaiden pyydystystä ja mitä tahansa suoraa lähestymismenetelmää potentiaaliseen asiakkaaseen voidaan pitää tilintarkastajalta odotettavan eettisten standardien rikkomisena. Tilintarkastajalla tulisi olla tietty varmuus ainakin vastaanottamansa tehtävän loppuunsaattamisesta, joten tilintarkastajien ei tulisi olla yliaktiivisia syrjäyttämään kolleegaansa hänen tarkastuskautensa aikana. Vaikka tämäkin on kilpailun rajoittamista, jotakin kilpailussakin on oikeutettua laillisesti hyväksyttävästi hillitä. Lisävaikeutena tilintarkastajien asiakkaiden hankkimisessa on hintakilpailun toteutuminen. Hintakilpailu tehostaa tilintarkastustoimintaa, mutta samalla se muuttaa tilintarkastajien tehtäviin palkkaamiseen liittyviä menettelytapoja.
Asiakkaiden hankkimiseen liittyy riippumattomuus- ja arvovalta- sekä puolueettomuusnäkökulmat. Eettisten ohjeiden tulisi ohjata tilintarkastajavalinta hyvinä pidettyihin tapoihin, joita suosituksia sovellettaisiin niissä olosuhteissa, joissa instituution arvovalta ja jatkuvuus on uhattuna. Ohjeita muotoiltaessa yleisen mielipiteen tulisi saada ratkaista kilpailuvapauden laajuuden rajoitukset.
Lähde:
Satopää Rauno, Tilintarkastajan eettiset ongelmat, Tilintarkastus -Laskentatoimi 1980: 3, 133-135
2 kommenttia:
Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Transplante de Cabelo, I hope you enjoy. The address is http://transplante-de-cabelo.blogspot.com. A hug.
Thank you for interesting
Lähetä kommentti