keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

MILLAISTA ON KOHTUULLINEN VARMUUS?

Tilinpäätöksen varmennuksessa varmuustasojen todennäköisyydestä käytetään erilaisia ilmaisuja:
· Mahdollinen, kun varmuustaso vähemmän kuin 50 %
· Todennäköinen, kun varmuustaso on välillä 50–60 %
· Oletettava, kun varmuustaso on yli 80 %
· Kohtuullinen, kun varmuustaso on 80–90 %
· Korkea, kun varmuustaso on 90–100%
Ammattitilintarkastaja käyttää harkintakykyään määritellessään, milloin minkäkin tasoinen varmistus hankitaan kussakin tarkastustilanteessa.

Virheen olennaisuus-% vertailupohjasta
yli 10 Yksityiskohtainen tarkastus (esim. tositetarkastus)
10-5 Menettely erityispiirteiden mukaan
alle 5 Järjestelmätarkastus

Kuvio. Virheen olennaisuuden arvion vaikutus pienyritysten tilintarkastusmenettelyyn

Olennaisuuden arvioinnin tarkoituksena on tilintarkastuksen suunnitteluvaiheessa ottaa hallintaan tilintarkastusriskit. Tilinpäätöstarkastusta suunnitellessaan pienyritystilintarkastaja valitsee työnsä painopisteen järjestelmien tarkastuksen ja aineistotarkastuksen (= yksityiskohtaisen tarkastuksen) välillä. Kun virheet olennaisuuskriteerin arvionkin perusteella tuntuvat suurilta, tulee työ läpikäydä laajana aineistotarkastuksena, jotta tilintarkastusriski pysyisi siedettävänä. Kuviossa on esitetty edellä mainitun tilintarkastusmenettelyvalinnan ja Koskisen[1] arvioiman kriteerikehyksen synteesi.

Tilintarkastuksessa toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioihin riskeistä, että tilinpäätöksessä on väärinkäytöksestä tai virheestä johtuva olennainen virheellisyys Voidaan olettaa, että käytettäessä virheen olennaisuudessa pienyritystarkastuksessa 5 % kriteeriä päädytään 80–90 %:n varmuustasoon. Tällaisesta on kysymys noudatettaessa hyvää suomalaista tilintarkastustasoa (kohtuullinen varmuus).

LÄHTEET:

ISA-standardien sovellusohjeesta apua pk-yritysten tilintarkastuksiin, HTM-GRM info 2/2009

Koskinen Hannu E. (1999) Tilinpäätöksen lainmukaisuus ja tilintarkastuskertomus – Oikeudellinen tutkimus osakeyhtiön tilinpäätöksen virheiden ja puutteiden olennaisuudesta sekä niiden vaikutuksesta tilintarkastuskertomuksen sisältöön, Akateeminen väitöskirja, Finnpublishers Oy: Saarijärvi


[1] Koskinen Hannu E. (1999) Tilinpäätöksen lainmukaisuus ja tilintarkastuskertomus – Oikeudellinen tutkimus osakeyhtiön tilinpäätöksen virheiden ja puutteiden olennaisuudesta sekä niiden vaikutuksesta tilintarkastuskertomuksen sisältöön, Akateeminen väitöskirja, Finnpublishers Oy: Saarijärvi

Ei kommentteja: