perjantai 16. heinäkuuta 2010

OSAKEYHTIÖN PÄÄOMANPALAUTUKSEN VEROTUS

Osakeyhtiö voi palautta sidottua omaa pääomaa osakkailleen lunastamallaan näiltä omia osakkeitaan. Osakkeiden lunastusta verotetaan pääsääntöisesti luovutusvoittoa koskevien säännösten mukaan.

Sidottua omaa pääomaa voidaan palauttaa osakkaalle myös - ilman että osakas luopuu osakkeistaan - esimerkiksi alentamalla ylikurssirahastoa. Palautettava määrä on osakkaalle osakkeiden luovutushintaan rinnastettavaa tuloa, jollei sitä pidetä peiteltynä osinkona (Satopää 2003).

Pääoman palautuksesta syntyvää luovutusvoittoa laskettaessa palautuksesta vähennetään osakkeen hankintameno. Kun osake myöhemmin luovutetaan, sitä osaa osakkeen hankintamenosta, joka on vähennetty ylikurssirahaston tai muun sijoitetun oman pääoman palautuksesta, ei voida vähentää. Kunkin osakkeen hankintamenoa pienennetään sille maksetun pääomanpalautuksen määrällä.

Nykyisen osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiöllä voi olla sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto, joka on voitu muodostaa voittovaroista tai osakkaiden yhtiöön tekemistä pääomasijoituksista.

Mikäli sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto on muodostettu ainoastaan pääomansijoituksista ja yhtiö jakaa varoja rahastosta osakkailleen, kysymyksessä on pääomanpalautus, josta verotetaan luovutusvoittoa koskevien säännösten mukaan. Jos sijoitetun oman pääoman rahasto on muodostettu pelkästään voittovaroista, varojen jako osakkaille katsotaan osingonjaoksi. Jos rahastossa on sekä pääomansijoituksia että voittovaroja, varojen jako osakkaille katsotaan pääomanpalautukseksi ja osingonjaoksi siinä suhteessa kuin rahastossa on pääomansijoituksia ja voittovaroja jaon hetkellä (HTM-GRM info 2010).

LÄHTEET: HTM-GRM info 2/2010
Satopää, Rauno: Finnish good auditing practice of small business audits:expectations, regulatory, practice. Turku School of Economics, Pori, 2003.

Ei kommentteja: