Kesällä 2010 valmistui oikeusministeriössä arviomuistio säätiölain uudistamisesta. Muistiosta on saatu nyttemmin pyydetyt lausunnot.
Suurin osa lausunnonantajien kannattaa säätiöoikeudellista kokonaisuudistusta. Lausunnonantajat ovat lähes yksimielisiä siitä, että vero-oikeudelliset kysymykset on tarkoituksenmukaista rajata uudistuksen ulkopuolelle. Säätiölain kokonaisuudistuksessa tulee enemmistön mukaan kiinnittää paremmin huomiota jatkuvarahoitteisten säätiöiden ominaispiirteisiin, mutta toteuttamistavan suhteen ei saatu selkeää enemmistön kantaa. Myös kysymys epäitsenäisten säätiöiden lainsäädännöllisestä asemasta jakaa lausunnonantajat kahtia. Tahdonvaltaisen ja pakottavan sääntelyn suhteen tarvetta kummallekin näyttää olevan. Säätiön perustajan tarkoituksen toteuttaminen ja sivullisten oikeuksien suojaamiseen ovat lähtökohta pakottavan sääntelyn alan määrittelylle. Toisaalta lausunnoissa mainittu säätiölainsäädännön saattaminen muuta yhteisölainsäädäntöä vastaavaksi sisältää myös tahdonvaltaisen sääntelyn mahdollisuuksien huomioon ottamisen. Enemmistö lausunnonantajista kannattaa luopumista säätiön toiminnan hyödyllisyydestä ja liiketoiminnan harjoittamisen sallimista nykyistä selkeämmin. Liiketoiminnan osalta mallia voidaan ottaa muusta yhteisölainsäädännöstä (kuten osakeyhtiölaista). Tällöin korostuu tarve vastuiden ja velkojainsuojan sekä taloudellisen raportoinnin selkeämmälle ja kattavammalle sääntelylle. Samalla on arvioitava säätiön varojen sijoittamista koskevan säännöksen tarpeellisuus. Tahdonvaltaisessa sääntelyssä voidaan ottaa huomioon säätiöiden erilaisuus.
Liiketoiminnan salliminen ei ole este nykymuotoisen säätiötoiminnan jatkamiselle. Lähtökohtaisesti ”ikuiseksi” tarkoitetun säätiön kohdalla on myös tärkeää, että sen tarkoituksen muuttaminen sallitaan siten, että sen toimintamahdollisuudet voidaan pitkällä aikavälillä turvata perustajan tahdon mukaisesti.
LÄHDE: Säätiölain uudistaminen - Lausuntoyhteenveto arviomuistiosta, Oikeusministeriön mietintöjä ja lausuntoja 15/2011
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti