Säätiön varojen käytöstä on vastuussa säätiön hallitus. Säätiössä päätäntävaltaa voi hallituksen lisäksi käyttää muukin toimielin kuten valtuusto, hallintoneuvosto tai asiamies. Säätiön säännöissä tulee määritellä, missä asioissa muulla toimielimellä kuin hallituksella on päättämisvalta. Säätiön hallitus ei kuitenkaan voi delegoida vastuutaan näille muille toimielimille (Lindh 2011). Säätiön asiamies on säätiössä yleensä työntekijän asemassa.
Hallituksen kokouksista laadituissa pöytäkirjoissa tulee kiinnittää huomiota siihen, että hallituksen työ dokumentoidaan huolellisesti.
Säätiöiden tilintarkastuksessa lähtökohtana on varojen väärinkäytön ehkäiseminen ja väärinkäytösten selvittäminen. Isossa osassa säätiöitä hallitus nimittää tällä hetkellä oman toimintansa tarkastajan, mitä on pidetty eräänä epäkohtana säätiöiden toiminnan valvonnassa (Kela 2011). Tilintarkastajavalvonnan kehittämisen osalta joudutaan säätiölain uudistamisen yhteydessä arvioimaan myös se, kuka vastaisuudessa nimittää säätiötä tarkastavan tilintarkastajan.
Lain mukaan säätiön tulee lopettaa toimintansa samalla kuin maksukyky loppuu.
LÄHTEET
Lindh Merja (2011) Säätiöiden hallinto ja sen läpinäkyvyys, Tilintarkastus 2011:2, 24–26
Kela Oili (2011) Säätiölain uudistaminen, Tilintarkastus 2011:4, 20–23
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti