keskiviikko 1. tammikuuta 2014

VERONKOROTUS

Veronkorotus on hallinnollinen sanktio, jonka verohallinto määrää moitittavasti toimineelle henkilölle tai yritykselle. Korotuksen määrän tulisi olla suhteessa moitittavuuden määrään. Kokemuksemme mukaan korotukset kuitenkin määrätään hyvin suuressa osassa tapauksia ankarimman momentin perusteella.

Veronkorotuspykälä rakentuu kolmelle tasolle: pienestä virheestä olennaisen virheen kautta tietoiseen tai törkeään huolimattomuuteen. Pienestä virheestä voidaan pykälän mukaan sakottaa enintään 150 euroa ja olennaisesta 800 euroa. Esimerkiksi tilintarkastuskertomuksen puuttuminen on seikka, josta veronkorotus määräytyy pienen virheen perustein. Tietoinen ja törkeä huolimattomuus johtavat korotukseen, jonka määrä voi olla jopa 30 % virheen tai laiminlyönnin vuoksi lisätystä tulosta. Prosentti on harkinnanvarainen ja vaihtelee moitittavuuden asteesta ja korotuksen määrääjästä riippuen, vaikkakin alueellisia ja henkilökohtaisia eroja pyritään tasoittamaan Verohallinnon ohjeistuksella.

Pieniä korotuksia määrätään lukumääräisesti paljon erilaisten ilmoitusten myöhästymisen vuoksi. Jos nämä ns. tekniset korotukset jätetään huomiotta, tulee korotus useimmiten määrättäväksi verotarkastuksen seurauksena tai kun yritys on syystä tai toisesta täyttänyt veroilmoituksensa väärin.

LÄHDE http://jasentiedote.chamber.fi/index.php/jasentiedote_turku/Lakiasiat/Veronkorotus-milloin-kenelle-liian-suurena >haettu 27.11.2013.

Lehtonen Asko: Veronkorotuksista puuttuu yhtenäisyyttä. Tilisanomat 5/2013.

Ei kommentteja: