perjantai 1. syyskuuta 2017

TILINTARKASTAJAN VALINTA


Jos tilintarkastaja valitaan lain nojalla tai vapaaehtoisesti, on valittava ammattitutkinnon suorittanut, hyväksytty tilintarkastaja. Tilintarkastaja on ilmoitettava kaupparekisteriin.
Tilintarkastajien hyväksyminen ja valvonta on siirtynyt Patentti- ja rekisterihallituksen tehtäväksi 1.1.2016 alkaen. Uudessa järjestelmässä perustutkinnon suorittaneista tilintarkastajista käytetään nimikettä HT-tilintarkastaja. Yleisen edun kannalta merkittävien yritysten tilintarkastuksen erikoistumistutkinnon suorittaneista tilintarkastajista käytetään ammattinimikettä KHT-tilintarkastaja ja julkishallinnon ja -talouden erikoistumistutkinnon suorittaneista JHT-tilintarkastaja.

Vanhan lain mukaisista HTM-tilintarkastajista tulee tilintarkastajarekisteriin rekisteröitymällä uuden lain mukaisia HT-tilintarkastajia. Nykyisistä KHT-tilintarkastajista tulee puolestaan uuden lain mukaisia KHT-tilintarkastajia, johon sisältyy HT-tilintarkastajan pätevyys.

JHTT-tilintarkastajien pitää uuteen järjestelmään siirtyessään suorittaa JHT-siirtymäkoe. Tämän siirtymäkokeen suoritettuaan JHTT-tilintarkastajista tulee uuden järjestelmän mukaisia JHT-tilintarkastajia, ja tähän sisältyy myös HT-tilintarkastajan pätevyys.

Ei kommentteja: