lauantai 16. syyskuuta 2017

KUN KIRJANPITOA EI TEHDÄ, VAAN SE SYNTYY


Taloushallinnon prosesseja tukevan ja tapahtumakäsittelyä suorittavan tietojärjestelmän pitäisi pystyä tuottamaan tarvittavat kirjanpitoaineistot pakollisena sivutuotteena.

Tietyt kirjanpitoon perustuvat raportit kuten esimerkiksi tilinpäätös, vaativat jonkin verran harkintaa ja valintojen tekemistä, mutta jos kirjanpitoa vielä tehdään, on kyseessä tietojärjestelmän suunnittelussa tai toteutuksessa tapahtuneen virheen seurausten kärsiminen. Tähän suuntaan ollaan siirtymässä myös pienissä yrityksissä.

Suurten yritysten ja tilitoimistojen taloushallinnon järjestelmiin on tilintarkastuksessa ollut jo pidempään mahdollista avata kauden aikaista aineistotarkastusta varten liityntöjä tilintarkastajien tarkastusohjelmistoihin. Jatkossa kauden aikaista aineistotarkastusta ja siihen perustuvaa analyyttistä tarkastusta on automatisoitava mahdollisimman pitkälle jo kustannustekijänkin takia. Tähän tähtääviä hankkeita on aloitettu.

Enää ei ole varaa tehdä manuaalisesti tai jälkikäteen mitään sellaisia tarkastustoimenpiteitä, jotka voidaan automatisoida tai suorittaa ajantasaisesti, kun kirjanpitoa ei enää tehdä vaan sitä syntyy reaaliaikaisesti.


LÄHDE: Tallberg, Anders (2016) Kohti reaaliaikaista kirjanpitoa, Balanssi 3, 14–19.

Ei kommentteja: