perjantai 1. helmikuuta 2019

TILINTARKASTUKSEN ARVOSTA


Suomessa annetaan Patentti- ja rekisterihallituksen arvion mukaan vuosittain noin 130 000 tilintarkastuskertomusta erilaisten yhteisöjen ja säätiöiden tilinpäätöksistä. Osakeyhtiömuodossa omistaja vastaa yhtiön veloista ainoastaan sijoittamansa pääoman määrällä. Tilintarkastaja valvoo yhteiskunnan puolesta, että tämän rajoitetun vastuun varjolla ei loukata kolmansien osapuolten oikeuksia. Laajan tilintarkastusvelvollisuuden myönteisten vaikutusten uskotaan ulottuvan laajalle yhteiskuntaamme edistämällä avoimuutta ja keskinäistä luottamusta.

Vaikka tilintarkastusprosessia ei ole suunniteltu väärinkäytöksen havaitsemista varten, on selvää, että kun yhteisö säännöllisesti tilintarkastetaan riippumattoman ammattilaisen toimesta, on todennäköisyys moraalittomalle toiminnalle, tahallisille virheille ja väärinkäytöksille pienempi, tai ainakin niiden esiin tuleminen on todennäköisempää. Tilintarkastus edistää siten tervettä kilpailua sekä kannustaa toimimaan lakien ja säännösten mukaisesti.

Tilintarkastuksella on kansantaloudellista merkitystä myös mm. veropohjan oikeellisuuden ja yhteisön maksamien työnantajamaksujen vuoksi sekä torjuttaessa harmaata taloutta.

Tilintarkastus lisää luotettavuutta, koska tilintarkastusprosessin tuloksena syntyy riippumaton lausunto, jonka antaa ammattimainen tilintarkastaja tiukkojen eettisten sääntöjen ohjaamana.

 

LÄHDE: Miksi tilintarkastus tehdään? https://memo.fi/miksi-tilintarkastus-tehdaan/ >haettu 31.12.2018.

Ei kommentteja: