keskiviikko 16. tammikuuta 2019

HALLINNON TARKASTUS


Hallinnon tarkastus tarkoittaa käytännössä sen tilintarkastamista, onko yhtiön johto noudattanut toiminnassaan osakeyhtiölain huolellisuusvelvoitetta.
Hallinnon tarkastuksella on myös mitä suuremmissa määrin erittäin suuri merkitys yhtiön menestystekijänä. Onhan kokenut tilintarkastaja useimmiten paras ja luotettavin johdon ja omistajan keskustelukumppani mietittäessä toiminnan kehittämistä ja toimintaan liittyviä riskejä.
On syytä muistaa, että jokainen liiketapahtuma, joka sisältyy tilinpäätösnumeroihin, perustuu tehtyyn päätökseen. Numerot ovat aina oikeita, vaikka päätökset olisivat miten vääriä tahansa. Käsittämättömältä tuntuu myös se, että hallinnon tarkastuksesta tulisi luopua sillä perusteella, ettei siitä ole olemassa tarkastusohjetta. Miten ihmeessä lähes kaikkiin muihin tilintarkastusta koskeviin asioihin on tällä vuosituhannella kyetty luomaan monisata- sivuisia ohjeita, muttei hallinnon tarkastukseen.

Toteutetut muutokset eivät ainakaan ole parantaneet kansainvälisen tilintarkastuksen laatua päätellen siitä, että tilintarkastusvalvojien kansainvälinen yhdistys IFIAR edellyttää kannanotossaan tilintarkastustyön laadun nopeaa parantamista. Järjestö on todennut puutteita erityisesti hallinnon tarkastukseen sisältyvissä tarkastuskohteissa. Hallinnon tarkastus on siten mitä suuremmissa määrin kansainvälinenkin eli ei vain suomalainen asia.

 

LÄHDE: Tuokko Yrjö: Tilintarkastajista pilkunviilaajiako? https://www.tuokko.fi/tilintarkastajista-pilkunviilaajiako/ > haettu 15.12.2018

Ei kommentteja: