tiistai 1. lokakuuta 2019

KEVYEMPI TARKASTUS, MILLAISISSA YHTIÖISSÄ?


Jouko Karttunen laati ansiokkaan artikkelin näkemyksistään varsinaista lakisääteistä tilintarkastusta kevyemmän tarkastuksen mahdollisuuksista Tilisanomien numerossa 4/2019. Hän on artikkeliaan varten keskustellut kokeneiden tarkastajien kanssa, joiden selkeä viesti on ollut, etteivät nykyiset standardit ole parhaimmillaan pienten yhteisöjen tarkastuksessa.

Sitä (ISAa) ei ole tarkoitettu tuotteeksi, jolla kokenut tarkastaja itse, alusta loppuun asti suorittaa tarkastuksen. Tiimipohjaisuuteen perustuen isot tilintarkastustoimistot pärjäävät ISAn kanssa - ainakin välttävästi mutta pienille tilanne on lähes kestämätön. Tarkastusmarkkinoilla tarvitaan sekä isoja että pieniä toimijoita.
Kyseisestä artikkelista voi tehdä sen johtopäätöksen, ettei kevyemmän tarkastuksen aikakausi ole kaukana. Myös Suomen Tilintarkastajat ry on jo alkanut avoimesti liputtaa kevyemmän tarkastuksen puolesta.

Vaikka Karttunen esitti asiaa vain mikroyritysten osalta, on kuitenkin syytä miettiä, tulisiko samalla kevyttä vaihtoehtoa laajentaa myös mikroyrityksiä suurempiin yrityksiin. Mikroyritysraja on tietenkin alalla tuttu, mutta tämä raja ei voi olla kiven hakattu vaihtoehto tilintarkastusrajaa pohdittaessa. Eiköhän tässä asiaa pitäisi tiedustella myös tilintarkastustuotteiden hyödyntäjiltä eli yhteisöjen rahoittajilta.
Raja voisi mielestäni olla 700 teur tai 12 Meur tai jotain siltä väliltä. Tilinpäätökset tulee varmistaa rahoittajia varten. Tilintarkastukseen tulee suhtautua kuitenkin niin, ettei kaikkea ole tarkoituksenmukaista käydä läpi.

LÄHDE: Karttunen Jouko (2019) Näkemyksiä mikroyritysten tilinpäätöksen ja hallinnon varmistamiseen. Tilisanomat 4, 60–62.

Ei kommentteja: