perjantai 1. marraskuuta 2019

TILINTARKASTUSSUOSITUSTEN ASEMA HYVÄN TILINTARKASTUSTAVAN NOUDATTAMISESSA


Suorittamieni haastattelujeni mukaan useimmat tilintarkastajat eivät olleet tämän vuosituhannen alussa halukkaita selailemaan eivätkä varsinkaan lukemaan tilintarkastusstandardeja. Standardien (ISA) suomentaminen ei tuntunut parantavan tilannetta. Tilintarkastajat ajattelivat, että tilintarkastuksen laatu on sellaista, jota kokonaisuudessaan kuitenkin on mahdotonta suosituksina dokumentoida. Tällaisella asenteella standardeja oli vaikea saada ammatinharjoittajille tutuiksi.
Suomessa noudatettua hyvää tilintarkastustapaa voidaan kutsua myös tilintarkastajien ammattihegemoniaksi. Pienyritysten tilintarkastajat eivät halua antaa ammattihegemoniaa kansainväliselle normistolle. Ne eivät muodostaneet Suomessa lakia. Suomalaiset tilintarkastajat tunnustivat ohjeekseen alan lainsäädännön.

ISA-standardien kytkeminen lainsäädäntöön on hylätty. Yhtäkkisenä toimenpiteenä se olisikin ollut liian suuri harppaus. Tilintarkastajien valvojat Suomessa tuntuvat standardeja tulkitsevan lakitekstinä. Suuri sekaannus on syntynyt. Tilannetta on nyt lähdetty selvittämään. Tuleeko tästä selvittelystä jotain konkreettista tulosta, jää nähtäväksi.

LÄHDE: Satopää Rauno (2007) Hyvä tilintarkastustapa pienyritysten tarkastuksissa - tilintarkastajien käsityksiä. Tilintarkastus Laskentatoimi 3, 41–46.

Ei kommentteja: