maanantai 16. joulukuuta 2019

MITÄ HYVÄ TILINTARKASTUSTAPA ON? TÄMÄ KYSYMYS HERÄTTÄÄ KESKUSTELUA JA JOPA TUNTEITA.


Tutkimuksessa hyvä tilintarkastustapa pienyrityksissä kuvataan tapaulottuvuutena ja tietoulottuvuutena. Tilintarkastukset eivät käytännössä toteudu yhtenäisellä tilintarkastustavalla, vaan tilintarkastajien välillä on yksilöllisiä eroja toteuttaa hyvää tilintarkastustapaa. Tilintarkastajat oli mahdollista tyypitellä toimintatavoiltaan joko konsultointiin pyrkiviksi tai pelkistettyyn tarkastukseen pyrkiviksi.

Tapaulottuvuus

Tutkimuksen perusteella hyvä tilintarkastustapa -käsitteen tapaulottuvuus sisältää kolmenlaisia elementtejä: varmennuspalveluelementtejä, eettisiä elementtejä ja hyväksyttävyyselementtejä.

Tietoulottuvuus

Tietoulottuvuudella on kaksi kategoriaa. Oman kategoriansa muodostavat käsitteelliset tiedot, jotka perustuvat virallistietolähteisiin ja muihin kirjallisiin aineistoihin. Virallistietolähteisiin sisältyvät lakitekstit ja tilintarkastussuositukset. Muihin kirjallisiin aineistoihin sisältyvät ammattijulkaisut, kollegiaaliset ratkaisut ja työpaperit.  Toisen kategorian muodostaa hiljainen tieto. Siihen kuuluvat mentaalisten mallien ja tekemällä opittujen taitojen luokka.

Tilintarkastussuositusten merkitys

Tilintarkastussuosituksista huolimatta tilintarkastukset eivät käytännössä toteudu yhtenäisellä tilintarkastustavalla, vaan tilintarkastajien välillä on yksilöllisiä eroja toteuttaa hyvää tilintarkastustapaa. Haastateltujen tilintarkastajien oli usein vaikea määrittää, miten juuri hänen käyttämänsä tilintarkastusprosessi täytti hyvän tilintarkastustavan vaatimukset. Käytännössä ammattiosaamisessa ja tiedon soveltamisessa on eroja. Tilintarkastajat asennoituvat varmennuspalvelujen laatuun ja laajuuteen, tilintarkastusetiikan soveltamiseen ja tilintarkastusnäytön riittävyyteen yksilöllisesti.

Tilintarkastussuositusten huomiointi pienyritystilintarkastuksessa osoittautui haastattelujen valossa varsin kevyeksi. Tutkimuksen lopuksi todetaankin, että alan kansainvälisillä suosituksilla toteutettavaa normittamista lupaavampi vaihtoehto pienten yritysten tilintarkastuksissa olisi kansallinen standardi, jolla säädettäisiin tarkastuksen tavoitteet. Kansallinen suositus on mahdollista kohdistaa sellaiseen työhön, jota pienyrityksiä tarkastavat suomalaiset tilintarkastajat tekevät.

LÄHDE:

Satopää Rauno (2019) Hyvän tilintarkastustavan käsitteellistäminen ja käytännön muotoutuminen Tutkimus pienyritysten tilintarkastuksesta. ISBN 978-951-29-7866-3 Turku.

Ei kommentteja: