sunnuntai 31. tammikuuta 2021

MILLOIN PIENYRITYKSEN KANNATTAA TEHDÄ TILINTARKASTUS VAPAAEHTOISESTI?

 

Vaikka yrityksen ei olisi tilintarkastuslain perusteella pakko tehdä tilintarkastusta, sen voi teettää myös vapaaehtoisesti. Liiketoiminnassa on tilanteita, jolloin tilintarkastuskertomuksella tai etenkin sen puuttumisella voi olla ratkaiseva merkitys liiketoiminnan jatkon kannalta. Siksi tilintarkastuksen tilaamista kannattaakin miettiä laajemmin, ohi velvoittavuuden.

Toisinaan yritysten rahoittajat vaativat tilintarkastuksen suorittamista tai muuta kolmannen osapuolen varmistusta rahoituksen hakijan taloudellisen tilan toteamiseksi. Tilintarkastuksen avulla yrittäjä voi viestiä oman yrityksensä taloudellisesta asemasta sidosryhmilleen tilintarkastuskertomuksen kautta.

Yritystoiminnassa voi tulla eteen tilanteita, joissa vapaaehtoisen tilintarkastuksen laatimien on suositeltavaa. Tilintarkastus antaa yhteisön omistajille sekä johdolle ja mahdollisille rahoittajille varmuutta taloudellisesta tilanteesta ja raportoinnin luotettavuudesta.

Tilintarkastettu tilinpäätös luo luottamusta yrityksen raportoimiin lukuihin ja heijastaa näin yrityksen tilinpäätöspäivän taloudellista tilannetta ja osin myös tulevaisuutta. Näitä tietoja tarvitsevat myös mahdollisten rahoittajien lisäksi yrityksen tavaran- ja palveluntoimittajat, jotka jatkuvasti arvioivat liikekumppaneitaan alati muuttuvassa liiketoimintaympäristössä.

Tilintarkastaja voi myös toimia pienen yrityksen neuvonantajana kirjanpitäjän ohella. Tilintarkastaja voi sparrata yrittäjää tai sen toimivaa johtoa vaativissa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä asioissa. Samoin hän on usein yrittäjän lähin neuvonantaja erilaisessa yritysjärjestelyasioissa. Pitkällä tähtäimellä kannattamattomaksi luultu tilintarkastaja voi kuitenkin neuvoillaan tuottaa yritykselle enemmän voittoa kuin hänen palkkionsa on.

LÄHDE      Pienen yrityksen tilintarkastus – milloin se kannattaa tehdä?

https://www.relion.fi/post/pienen-yrityksen-tilintarkastus > haettu 21.1.2021.

2 kommenttia:

Matti Jarvinen kirjoitti...

Kirjoitus oli mielenkiintoinen, etenkin "Tilintarkastaja voi myös toimia pienen yrityksen neuvonantajana kirjanpitäjän ohella". Pienyrittäjänä taseen loppusumman, liikevaihdon sekä henkilökunnan määrän vaihdellessa on välillä vaikea pysyä ajantasalla tilanteesta. Yritystoiminnan osalta tilintarkastus Pirkanmaa -alueella sekä henkilökohtainen palvelu löytyi itselle. Pienyrittäjänä on helpompi keskittyä liiketoiminnan pyörittämiseen.
https://www.prorevisio.fi/

Sanna kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus tilintarkastuksesta. Minä olen lähinnä miettinyt kevytyrittäjyyttä, niin hoituisi nuo byrokraattiset työt toisen osapuolen toimesta. Kuitenkaan päätöksestä en vielä ole täysin varma, joten vaihtoehtoja tässä selvitellään. https://www.uuras.fi/