maanantai 31. toukokuuta 2021

LAADUNTARKASTUS ALKOI VUONNA 1998

HTM-tilintarkastajat ry päätti tänään (tammikuu 1998), että järjestö ryhtyy tarkastamaan määräajoin jäsenistönsä työn laadun. Painetta tilintarkastusten laatuvalvontaan olivat aiheuttaneet esimerkiksi lamavuosien yllätyskonkurssit tai ajautumiset saneerauskuntoon ´puhtaista´ tilintarkastuskertomuksista huolimatta. Tilintarkastajien vaihtoehtoina oli joko viranomaisvalvonta tai omavalvonta.  Näistä ammattikunta on päätynyt luomaan oman laadunvarmistusjärjestelmänsä.

 

Uudessa järjestelmässä jokainen hyväksytty tilintarkastaja joutuu kerran viidessä vuodessa tarkastuksen kohteeksi. Pilottivaiheen ensimmäiset tarkastukset tehdään ensi syksynä, ja koko ammattikunta on kertaalleen tarkastettu vuoteen 2002 mennessä.

 

Tarkastettava maksaa

Järjestelmän kuluina yhdistys perii kaikilta jäseniltään 500 markan vuosimaksun ja itse tarkastus tulee maksamaan muutaman tonnin. Tarkastuksia varten HTM-tilintarkastajat kouluttaa 20-25 tukihenkilöä. Tarkastusten tavoitteena on varmistaa, ettei tilintarkastusten tekotavassa ole ´olennaisia puutteita´.

    Allekirjoittaneella bloginpitäjällä oli kunnia olla alusta lähtien, siis vuodesta 1998          alkaen, yksi näistä tukihenkilöistä. 

Ei kommentteja: