sunnuntai 16. toukokuuta 2021

MITÄ TILINTARKASTAJALTA EDELLYTETÄÄN?

 

Voimassa olevan lainsäädännön mukaan on jokaisella tilintarkastajalla oltava sellainen laskentatoimen ja taloudellisten asiain tuntemus ja kokemus kuin on tarpeellinen tehtävän suorittamiseksi.

Osakkeenomistajan etu vaatii ammattitaitosta tilintarkastusta. Tilintarkastaja on velvollinen pätevyytensä saavutettuaan huolehtimaan taitojensa kehittämisestä. Tilintarkastajan tulee hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa tarkastaa tilinpäätös ja kirjanpito sekä hallinto. Tilintarkastajan on viime kädessä itse ratkaistava kunkin tehtävän suorittamiseen tarvittavan työn laajuus ja painopisteet. Tarkastussuunnitelmaa laatiessaan tilintarkastajan lähtökohtana on kansainväliset tilintarkastusalan standardit. Lisäksi hyvään tilintarkastustapaan kuuluu Ammattitilintarkastajien yhdistyksen vuonna 2019 julkaiseman kirjasen ”Hyvä tilintarkastustapa Suomessa” viitoittamat periaatteet.

Tehtävää varten on laadittava tarkastussuunnitelma ja työtä suoritettaessa on otettava huomioon oleellisuus ja suhteellinen riski. Tehtävän läpivienti tulee asianmukaisesti dokumentoida työpapereissa ja sen lopputulos tulee raportoida ainakin tilintarkastuskertomuksessa.

Kun tilintarkastaja allekirjoittaa tilintarkastuskertomuksen, jossa toteaa suorittaneensa tilintarkastuksen hyvän tilintarkastustavan mukaan, on hänellä täytynyt olla tieto hyvästä tilintarkastustavasta ja lain edellyttämä taito tilintarkastustehtävän suorittamiseen.

Ei kommentteja: