Riidanalaisten tai riitautettujen myyntisaatavien pysyttäminen yhtiön kirjanpidossa on toisinaan tulkinnanvaraista. Kirjanpitolain 5:2 §:n 1 kohdan nojalla ”taseeseen merkitään - - saamiset nimellisarvoon, kuitenkin enintään todennäköiseen arvoon.” Jos taseeseen merkitty saatava on niin epävarma, että siitä ei todennäköisesti saada suoritusta, tulee se vähentää tuloslaskelmassa kuluna. Jos taas saamisen kertymistä pidetään todennäköisenä, mutta siihen kuitenkin nähdään liittyvän sellainen riski, jolla olisi olennainen vaikutus kirjanpitovelvollisen toimintaan, riskistä tulee tehdä selkoa liitetietona.
Johtoa saamisen todennäköisyyden arvioinnille voidaan hakea Oma pääoma –työryhmän raportissa (KTM: työryhmä- ja toimikuntaraportteja 6/1994, s. 95) esitetystä menetyksen realisoitumiseen liittyvän epävarmuuden käsittelyä koskevasta taulukosta. Taulukossa on esitetty neljä eri luottotappion realisoitumisen todennäköisyysvaihtoehtoa (suluissa kommentaariteoksenohjearvot) ja kunkin tuleman kirjanpitokäsittely:
Realisoitumisen todennäköisyys Menettelyn kirjanpitokäsittely
1 Perustellusti varma (95-100%) Ei vastainen tapahtuma, kirjataan kuluksi
2 Todennäköinen (50-95%) Kirjataan kuluksi , jos määrä voidaankohtuudellaarvioida; muussa tapauksessa ilm. liitetietona
3 Mahdollinen, ei todennäk. (5-50%) Ilmoitetaan liitetietona
4 Epätodennäköinen (0-5%) Ei ilmoiteta liitetietona
Vaikka kyseinen taulukko käsittelee kuluksi kirjaamista, voidaan sitä soveltaa käänteisesti, kun arvioidaan liiketoiminnalle tavanomaisten saamisten kirjausedellytysten täyttymistä. Mikäli todennäköisyys, että tällaisesta tavanomaisesta liikevaihtoon merkitystä myynnistä saadaan suoritus, ylittää 50 %, merkitään kyseinen erä taseeseen saamiseksi. Jos todennäköisyys, että myynnistä saadaan suoritus, alittaa 50 %, vähennetään saaminen tuloslaskelmassa luottotappiona (”Liiketoiminnan muut kulut” –erässä) eikä sitä merkitä taseeseen saamiseksi, vaan siitä annetaan liitetietona selvitys, josta ilmenee muun ohella saamiserän luonne ja arvio sen taloudellisesta vaikutuksesta. Mikäli todennäköisyys on enintään 5 %, ei siitä ole tarvetta tehdä selkoa liitetietona.
Saaminen tulee arvostaa todennäköiseen arvoonsa. Mikäli saamisen arvo on alentunut nimellisarvoa alhaisemmaksi, voidaan periaatteellisena lähtökohtana pitää sitä määrää, jonka saamissuhteeseen ulkopuolinen taho olisi valmis maksamaan saamisesta. Kirjanpitovelvollisen tulee toteuttaa arviointi saamisensa arvostamiseksi. niinpä hänen tulee tarvittaessa todentaa arviointinsa perusteet. Ne on syytä dokumentoida kirjanpitoon laadittavalle tositteelle.
Lähteet:
Kirjanpitolautakunnanlausunto2008/1827
Oma pääoma-työryhmän raportti (1994), KTM: työryhmä- ja toimikuntaraportteja 6/1994
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti