maanantai 16. maaliskuuta 2009

TOIMINNANTARKASTUS

Yhdistyslakiin ja asunto-osakeyhtiölakiin aiotaan sisällyttää toiminnantarkastukseksi kutsuttu elementti. Tarkastajan valitsijoilla on toiminnantarkastukseen odotuksia, kuten tilintarkastukseenkin on ollut (Satopää 2002). Toiminnan tarkastajat ovat amatöörejä, joten odotukset saattavat olla perusteettoman tiukkoja: tarkastajan odotetaan tarkastavan yhteisöä tarkemmin ja laajemmin kuin mitä henkilöllä on potentiaalia. Toiminnantarkastaja saattaa sitä paitsi olla helposti johdateltavissa.

Tällaisessa tilanteessa tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan lausumat samoista asioista eivät välttämättä ole yhteneväiset (Suulamo 2009). On mahdollista, että toiminnantarkastajan tehtäväalue tulee olemaan jopa laajempi kuin tilintarkastajan. Toiminnantarkastajan vastuu saattaa muodostua laajemmaksi kuin tilintarkastajan vastuu olisi samoissa yhtiöissä. Tulevatko vakuutusyhtiöt apajille ja alkavat myydä yhteisöille vastuuvakuutuksia omille toiminnantarkastajilleen? Toiminnantarkastusinstituutioon on säädeltävä rajoituksia vastuun osalta. Lainsäätäjän on suojeltava toiminnantarkastajan ”hyväuskoisuutta”. Entä jos Korkein oikeus tuomitsee toiminnantarkastajan parinsadan tuhannen euron vahingonkorvaukseen?

Lähteet:

Satopää Rauno (2002) Suomalainen hyvä tilintarkastustapa pienyritysten tarkastuksissa – odotukset, sääntely, käytäntö, lisensiaattityö Turun kauppakorkeakoulu
Suulamo Antti (2009) Asunto-osakeyhtiölaki uudistuu, Tilintarkastus - Revision2009: 1, 10–13

Ei kommentteja: