lauantai 1. marraskuuta 2014

VEROVELKAREKISTERI

Verovelkarekisterissä julkaistaan joulukuusta lähtien tieto siitä onko yrityksellä, elinkeinonharjoittajalla tai elinkeinotoimintaa harjoittavalla kuolinpesällä verovelkaa tai ilmoituspuutteita.

Rekisterissä julkaistaan tieto siitä, jos asiakkaalla on verovelkaa vähintään 10 000 euroa tai kausiveroilmoituksen antamisen laiminlyöntejä edellisten 6 kuukauden ajalta, mikäli kausiveroilmoituspuutetta ei ole korjattu. Verovelan tarkkaa euromäärää ei julkaista rekisterissä.

Verovelkarekisterissä olevia tietoja voi tarkastella Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) kautta. Yritysten verovelkatietoja voi hakea järjestelmästä ilman tunnistautumista. Elinkeinonharjoittajien ja elinkeinotoimintaa harjoittavien kuolinpesien verovelkatietojen tarkastelu puolestaan edellyttää Katso-tunnistautumista ja tietoja saa käyttää ainoastaan tilaajavastuu- ja hankintalain mukaisiin käyttötarkoituksiin. Elinkeinonharjoittaja, jolla on käytössään Katso-tunniste, voi tarkistaa palvelusta myös omat verovelkarekisteritietonsa.

Jos asiakkaalla on voimassaoleva maksujärjestely Verohallinnon kanssa, rekisterimerkintää ei tehdä. Myös täytäntöönpanokielto voi vaikuttaa merkintään.

LÄHDE: http://news.cision.com/fi/verohallinto/ >haettu 3.10.2014 .

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kun kaikki yritykset - myös ne joita tilintarkastaja ei tilintarkasta - ovat näin tarkassa seurannassa verotilijärjestelmän kautta, herää epäily mihin oikeasti viranomainen tarvitsee tätä uutta TTL:n 13a pykälää tilintarkastajan ilmoittamisvelvollisuudesta viranomaiselle?

Seurattavasta kohteesta on jo heillä tietoa yrityksen laittamiseksi seurantaan - onhan se jo verorikoksen tässä vaiheessa kun veroja on maksamatta. Lisätietoja se saa kun katsoo ajaa tilintarkastuskertomusrekisteristään tiedot siitä, onko yrityksen kertomus mukautettu - ja jos on - katso mistä siellä huomautetaan. Toimenpiteenä silloin lienee verotarkastus, ennemmin tai myöhemmin. (Oma kokemukseni on, että "myöhemmin".)

Jää se mielikuva 13a esityksestä, että joku on oikein innostunut; "go carried away" kuten laulussa sanotaan! Lopputulema on whisleblower/ilmianto-järjestelmä.

Tuo "yleinen etu" jolla 13a perustellaan, on varsin venyvä käsite eri kulttuureissa. Joissakin se vaatii varoittavien esimerkkien - "kannustimien" luomista. Vertaa esim. Pohjois-Korea... Joissakin, kuten Saksassa salassapitovelvollisuus on hyvin aukoton.

Ja olihan meilläkin vuosi, kaksi sitten tuo oikeusjuttu jossa teinipoikaa syytettiin - ja vanhempia tuomittiin - tekijänoikeussäännösten rikkomisesta. Selvä, ei nyt aivan "näytösoikeudenkäynti" mutta liippaa...

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Verovelkarekisterillä on varmaankin vaikutuksia yrityksen maksujen etuoikeusjärjestykseen. yritykset saattavat maksaa verottajalle velat nopeammin kuin tilintarkastuslaskunsa.