sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

KEHITTÄMISMENOJEN AKTIVOINTI


Kehittämismenojen aktivointikirjaukset tuloslaskelmassa ovat saaneet kirjanpitolautakunnan lausunnon (1962/2016). Lausunnon perusteella kirjanpitovelvollinen voi valita kehittämismenojen esittämisen bruttoperiaatteella, jolloin se esittää aktivointiosuuden omana eränään erässä valmistus omaan käyttöön. Hyvän kirjanpitotavan mukaisena voitiin pitää myös aktivointikirjausten hyväksymistä kulloinkin kyseessä olevan kululajin osalta, jolloin kulut esitetään tuloslaskelmassa nettomääräisenä. Aktivoinnin osalta tulee muistaa, että sen määrästä tulee vähentää mahdolliset kehittämishankkeelle saadut avustukset.
Tavan valinta voidaan valita sen mukaan, mikä antaa parhaan kuvan yhteisön toiminnasta, mutta valittua tapaa tulee noudattaa johdonmukaisesti. Mikäli aktivointi tehdään valmistus omaan käyttöön-erän kautta, ovat kirjaukset yksinkertaisemmat, ja toisaalta tuloslaskelmasta nähdään kokonaiskulujen määrä toiminnassa. Mikäli aktivointikirjauksilla hyvitetään kyseessä olevia tuloslaskelmien kuluryhmiä, nähdään tuloslaskelmalta vain muun kuin aktivoitujen kehittämistoiminnan kulut. Jälkimmäinen tapaus voi vaatia liitetietojen antamista, jotta kokonaiskuluista saa käsityksen. Tämä on tarpeen mm. tunnuslukujen laskemisen kannalta.

 
LÄHDE: Tahvanainen, Tuomas (2018) Käytännön kokemuksia ja oppeja kehittämis-                     menojen aktivoinnista. Tilisanomat 4, 32–35.

Ei kommentteja: